Diagnose = akutt hjemlengsel

Kari Anne Saude, Executive Producer for Eurosport i Paris. Foto: Bjørn Isaksen
Kari Anne Saude, tidligere Executive Producer for Eurosport i Paris. Foto: Bjørn Isaksen

Kari Anne Saude har bodd og jobbet i Paris i 21 år. Hun savner Kongsberg og snømåking. Diagnosen er akutt hjemlengsel.

– Ja, jeg lengter hjem til Kongsberg, sier KIFs tidligere landslagsutøver i alpint.

Kari Anne Saude (50) hadde sin beste sesong i alpinløypa i sesongen 92/93. Flere topplasseringer i verdenscupen og klar for OL på Lillehammer i 1994 – trodde hun. Da røk korsbåndet i kneet, OL-drømmen og hele karrieren.

– Jeg gjorde et ærlig forsøk på et comeback etter skaden, og fikk trene sammen med det franske landslaget. I verdenscupsirkuset traff jeg franskmannen som skulle bli min første ektemann og pappa til Lilya (19). Etter hvert innså jeg at skikarrieren var over, og vi flyttet til Paris. I 1998 begynte jeg som frilansjournalist i Eurosport og fikk fast jobb i 1999. Siden har jeg vært her, forteller Kari Anne Saude.

I hovedkvarteret til Eurosport, i utkanten av Paris, har Kari Anne jobbet som journalist, reporter og produsent i 18 år – tittelen er Executive Producer. Alpint har vært hennes hovedidrett på jobben, men hun har også vært nært innpå svømming og en haug med andre idrettsgrener. Hun har vært med i sju OL – etter at hun la opp som utøver. I april i år flyttet hun kontoret fra andre etasje i Eurosports bygg med 660 ansatte – inn i toppetasjen – der ledelsen sitter.

– Jeg har akkurat byttet jobb og det kan bli spennende. Nå skal jeg jobbe med teknisk tilrettelegging av OL-sendingene våre, sier Kari Anne.

Kari Anne Saude, Executive Producer for Eurosport i Paris. Foto: Bjørn Isaksen
Kari Anne Saude, Executive Producer for Eurosport i Paris. Foto: Bjørn Isaksen

(Discovery Communications eier Eurosport og har sikret seg visningsrettighetene for alle OL fra 2018 til 2024. Rettighetene gjelder for TV og alle andre plattformer i hele Europa.) 

Livet i Frankrike og Paris
I Paris traff Kari Anne endelig mannen i sitt liv. Philippe jobber i politiet og er leder for et spesialteam som jobber med væpnede ran. For ni år siden fikk Kari Anne og Philippe datteren Fjola. Nå bor kvartetten i en leilighet i utkanten av Frankrikes hovedstad.

Eldstedatteren Lilya på 19 studerer grafisk design på Studio Créa Paris L’école des designers, har to år i barnehage i Kongsberg og er både norsk og fransk. Minstejenta Fjola går på barneskolen, driver med turn og er aller mest fransk.

– Vi leier en leilighet på 80 kvadrat. Boligprisene i Paris er høye, mens lønningene er relativt lave. Kombinert med helt andre låneordninger enn i Norge, betyr det at det normale er å leie – ikke kjøpe. Skulle vi kjøpt leilighet måtte vi flyttet 30-40 kilometer ut av Paris og brukt flere timer hver dag på pendling. Det vil vi ikke, derfor leier vi i stedet en leilighet ti minutter fra sentrum, forteller Kari Anne.

Jobben styrer mye av livet i Paris. De begynner sent, og slutter sent. Kari Anne reiser fra jobben i Eurosport rundt 17.30 og henter Fjola på SFO 17.45. Philippe er ikke hjemme før 19.45, og da er det tid for å lage middag – hjemme.

– Mange tror kanskje at vi spiser fine middager og drikker god vin ute på restauranter flere ganger i uka, men det er nok ikke virkeligheten, sier Kari Anne.

– Vi er sjeldent ute og går i gatene eller sitter i parkene i Paris. Når vi kommer oss hjem etter lange arbeidsdager er det veldig deilig å bare kunne slappe av.

– Helgene går med til handling, rengjøring og avslapping. Vi spiser godt og drikker god vin med gode venner. Mat og vin er viktig for franskmenn.

– Det hender vi reiser ut av byen for å komme oss ut i naturen, men det blir faktisk mye stress med mange timer i bilen, bare for å komme seg fram og tilbake. Det er ikke som i Kongsberg, der du bare kan gå ut av døra…

Lengter hjem
Kari Anne Saude legger ikke skjul på at hun lengter til Norge og Kongsberg. Fem-seks ganger i året tar hun turen til hjembyen.

– Jeg savner Kongsberg. Jeg savner naturen, skisenteret og den friske lufta – jeg savner til og med å måke snø. Jeg må hjem – ofte. I fjor hadde jeg faktisk sesongkort i Funkelia, ler Kari Anne.

– Selv etter mer enn 20 år i Paris greier jeg ikke helt å tilpasse meg den franske væremåten og kulturen. Livskvaliteten er rett og slett mye høyere i Norge og Kongsberg. Kvinner behandles på en annen måte – det er vanskelig for meg å takle. Det er mye menn som bestemmer. Hierarkiet på arbeidsplasser er også en utfordring for norske eller skandinaviske moderne kvinner. Du forholder deg til sjefen din – uansett hva han sier. Du må innordne deg. Derfor er det så godt å komme hjem til Kongsberg – bare for å kunne puste litt fritt, forteller Kari Anne.

Bor dere i Paris om fem år?
(Tenkepause) – Jeg vet ikke, sier Kari Anne.
– Det handler mye om jobb og økonomi. Både mannen min og jeg må ha jobber å gå til. Men dersom vi finner noe, så skal du ikke se bort fra at Norge og Kongsberg er hjemstedet vårt i framtida.

Kari Anne Saude, Executive Producer for Eurosport i Paris. Foto: Bjørn Isaksen
Kari Anne Saude, Executive Producer for Eurosport i Paris. Foto: Bjørn Isaksen

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg