Kan Teknologibyen Kongsberg løse fortidas gåter?

Ligger skatten her? Det var mange norske aviser som omtalte saken sommeren 1938
Det verserer flere rykter om forsvunne skatter i Kongsberg. Den meste kjente historien stammer fra et stort sølvtyveri i 1848. En annen handler om gullgruva i Lurdalen. Tenk hvor gøy det hadde vært om vi kunne gå på skattejakt ved hjelp av moderne seismiske duppeditter og georadar-teknologi - utviklet av teknologibedriftene i byen.

Det verserer flere rykter om forsvunne skatter i Kongsberg. Den meste kjente historien stammer fra et stort sølvtyveri i 1848. En annen handler om gullgruva i Lurdalen. Tenk hvor gøy det hadde vært om vi kunne gå på skattejakt ved hjelp av moderne seismiske duppeditter og georadar-teknologi – utviklet av teknologibedriftene i byen.

Her er litt fra historiene: Amerikaneren mr. Singleton fikk høre om skatten av en mann fra California på 1930-tallet – han hadde også et kart over hvor sølvet var blitt senket i Lågen. Singleton tok turen til Kongsberg i 1938, men til tross for store anstrengelser og moderne dykkerutstyr, ble ikke skatten funnet. Gjemmestedet skulle være ute i Lågen, på skrå overfor Mynta, omtrent rett ut for badeplassen nedenfor Stoffhuset. (Se bildet lenger ned) Det kan også være at sølvet ble senket i Hasbergtjernet…

Faksimile fra Kongsberg Dagblad 23. juni 1938. Det venter fortsatt en belønning på 500 speciedaler …
Faksimile fra boken «Om Kongsberg» av Vidar Skaar Borgersen 2002
Ligger skatten her? Det var mange norske aviser som omtalte saken sommeren 1938
Det var mange norske aviser som omtalte saken sommeren 1938

Enda mer spennende er ryktene om gullgruva i Lurdalen.
Inngangen til gullgruva ble gjemt da danskene herjet og stjal som verst på 17-1800-tallet. Det har eksistert et kart over hvor gruva lå.

– En onkel av gullsmed Winnæs skal således ha hatt kartet i sin besiddelse, men det er kommet bort, og siden har det ikke vært til å finne igjen. Gullsmed Winnæs forteller oss at han som liten gutt for henved 50 år siden hørte om dette kartet, men festet sig ikke dengang større ved det, skriver Laagendalsposten i 1938.

– Og en kjendgjerning er det jo at det er konstatert gullforekomster på Gamleveien. Kanskje det er disse forekomstene affæren gjelder.

Han som hadde funnet gruven ønsket ikke å dele sitt funn med danskene og det var vanskelig å drive en gullgruve uten å vekke oppmerksomhet. Derfor ble den skjult for å vente på bedre tider. Men hvor er den? Det er det ingen som vet…

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg