På en varm sommerdag er det deilig å kjøle seg ned med et iskaldt glass forfriskende limonade.

Her på Kongsberg kan vi faktisk spore opp flere gamle oppskrifter på «nesten lokale» lemonader som kan få tennene til å løpe i vann (bokstavelig talt).

Oppe på Lågdalsmuseet, i utstillingsvinduet til Stordalen Mineralvannfabrikk, finnes det nemlig en veldig gammel dansksvensk oppskriftsbok som, slik vi forstår det, er inspirasjonen bak Stordalens kjente brusmerker som Asina og Stordalen Brus Sitronsmak.

Les også: Husker du: Stordalen Mineralvandfabrik.

Den gamle mineralvannfabrikken på Eikermoen, som holdt det gående fra 1911 til 2008, var viden kjent for sine brusmerker og finner du de rette ingrediensene, kan du kanskje hente opp igjen den søte smaken av sommer?

Apelsin Lemonade. Fremstilt av ren frukt.

Appelsinlemonade – Kongsberg
Sitronsyreløsning 500 kbcm
2 gram tørr appelsinfarge No 21, oppløst i 100 kbcm kokende vann = 100 kbcm
Appelsinessens No. 1.  85 kbcm.
Sukkerløsning 9315 kbcm.

= 10 liter.

40 kbcm til halvliter flaske.

Kilder: Kompositioner och Recept för fabrikation af Lemonader, Söta Läskdrycker, Alkoholfria Ölsorter m.m. från Einar Willumsen. Köpenhamn och Malmö.

Her har du for øvrig en litt enklere versjon:

Ingredienser
4 porsjoner
75 gr. sukker
1 stk. appelsin (bare skallet)
3 ss. vann
4 stk. appelsin (bare saften)
2,5 dl. sitronbrus
2,5 dl. mineralvann

Slik gjør du det:

Kok opp sukker, appelsinskall og vann til sukkeret er oppløst og skallet har gitt fra seg smak. Hell i appelsinsaften og kok i to minutter. Avkjøl og tilsett mineralvann og isbiter like før servering.

Del og lik!
  • 13
  •  

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg