Jenter & Teknologi

Isabelle Ringnes: Teknologi som endrer verden. Foto:

Torsdag 9. november var elevene på 9.trinn og 10.trinn fra ungdomsskolene i Kongsberg på et arrangement på Krona, kalt «Jenter og teknologi».

Tekst: Tula H.S Ringstad. Foto: Frida H. Kjeller. 10. trinn Skrim Ungdomsskole.

Jenter & Teknologi er et arrangement der flere jenter informerer om sine egne yrker, og motiverer jenter til å velge en utdanning innenfor teknologi. Arrangementet ble først arrangert i 2003, og har siden blitt holdt hvert år, over hele Norge.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) har bruk for flere som utdanner seg innenfor teknologi, og har derfor i samarbeid med universiteter og høgskoler opprettet arrangementet «Jenter og teknologi», i håp om at flere jenter skal bli inspirerte til velge en slik utdanning. Mange tror man får flere muligheter ved å velge studiespesialisering, men det er ikke sant. Hvis man velger elektrofaget på videregående, kan man velge blant mange forskjellige spennende yrker.

Spennende innhold

På musikkteateret på Krona ble ungdomsskolejentene ønsket velkommen av Synne Uddmo Ask, som lærte oss hvordan man jubler skikkelig. Hun snakket litt mellom foredragene og fikk oss til å bevege oss litt, slik at vi forholdt oss motiverte gjennom alle foredragene.

Åpning av Jenter og teknologi ved regiondirektør i NHO Buskerud, Grete Karin Berg. Foto: Frida H. Kjeller.

Grete Karin Berg, regionsdirektør i NHO Buskerud, snakket deretter om organisasjonen og om hvordan det mangler jenter som utdanner seg innenfor teknologi, og hvorfor vi må være med å gjøre en forskjell.

Vi hørte på et foredrag av Isabelle Ringnes, som har utdannet seg til mange ting, men som nå er gründer. Hun snakket om hvordan teknologien har utviklet seg, og at den utvikler seg raskere og raskere. Det er ikke lenge til verden blir styrt av teknologi og mye blir holografisk. Ringnes har også fått en chip operert i hånden, noe mange av jentene ble overrasket over. Chipen har ikke mange andre funksjoner enn å betale for tog enda, men i framtiden kan det hende alle har en chip som kan brukes til mye forskjellig. Ringnes sa også at vår generasjon kanskje er den siste som dør, fordi det forskes på måter vi kan leve evig på.

Ringnes fortalte oss også om en kul app som heter «Replika», hvor man snakker på meldinger med en kunstig intelligens. Det er nesten som å snakke med en ekte person. Last ned!

Isabelle Ringnes: Teknologi som endrer verden. Foto: Frida H. Kjeller.

Etter Ringnes sitt foredrag, fortale fire jenter om hvilke linjer de har tatt på videregående, og om hvilke yrker de hadde valgt eller skulle velge. Vi fikk stille dem spørsmål på snapchat hvis det var noe vi lurte på om de forskjellige utdanningene og yrkene.

Før lunsj fikk vi høre på to søte jenter, Lily og Maya, døtrene til Miguel Valenzuela, som viste oss en pannekake robot. Valenzuela lagde den første roboten av lego, men de fikk etter hvert gjort det til et ordentlig produkt. Pannekakeroboten lager pannekaker i forskjellige mønstre og bilder. Dette virket veldig spennende, og jeg tror nok de fleste av oss var enige: Lily og Maya er veldig heldige!

Pancakebot: Lily og Maia Valenzuela. Foto: Frida H. Kjeller.

Til lunsj var vi heldige og fikk vi servert en slags wrap med forskjellig innhold, for eksempel ris og nudler. Noen var vegetar og andre var med sjømat eller annet kjøtt. Da lunsjen var over og alle hadde satt seg igjen, snakket et par jenter om hvor de jobber og hva slags muligheter som finnes. Lene Stormoen snakket om elektrofag utdanningen sin, og Kristen Brænden snakket om roboten vi har sett på Telia reklamer, som kan hjelpe langtidsskade barn med å få ha en vanlig skolehverdag hjemmefra.

Bani Singh: En uke hos NASA og andre teknologihistorier. Foto: Frida H. Kjeller.

En jente på 18 år som heter Bani hadde vunnet en konkurranse, og fikk være med på NASA romstasjonen i Houston. Hun fortalte om opplevelsen hennes der, og om forskjellige ting man gjør i verdensrommet.

Vi spurte noen elever om hva de synes om dagen, og alle sa at de synes teknologi virker spennende og at de likte Isabelle Ringnes sitt foredrag veldig godt, fordi det handlet om fremtidens teknologi.

«Jenter og teknologi» var et utrolig lærerikt og spennende foredrag som vi er glade vi fikk være med på.

3600.no

Se alle innlegg