Vi tok en sommerprat med lærer Kristin Lauvlid.

Skolestart er rett rundt hjørnet og for de fleste av lærerne i Kongsberg starter semesteret allerede i slutten av denne eller neste uke (mandag 14. august).

Vi tok pulsen på Kristin Lauvlid, kontaktlærer for 4. klasse på Kongsgårdmoen Skole, og den pulsen var relativt rolig denne sensommerdagen i den siste uken av sommerferien hennes.

– Jeg forsøker å beholde feriefølelsen så lenge jeg kan, smiler den blide læreren mot oss idet hun geleider oss ut i den solfylte skolegården.

Kristin har jobbet på Kongsgårdmoen Skole siden hun var nyutdannet på lærerhøyskolen på Notodden i 2002 og når hun nå ser tilbake, kunne hun aldri ha tenkt seg å drive med noe annet.

Nei, de 15 årene har gått veldig fort, selv med et par permisjoner, innrømmer hun og ler.

Den gangen var det veldig vanskelig å få lærerjobb, det var helt sprengt, så jeg gikk rett fra å være nyutdannet lærer til å begynne som assistent. Men etter hvert fikk jeg flere timer og i løpet av et par år var jeg i en 100% stilling her.

Overtar et nytt klasserom neste uke. Foto: Anniken Tangerud

På Kongsgårdmoen har Kristin som kontaktlærer fulgt den samme klassen de tre siste årene – helt siden første klasse. Nå skal de 22 elevene starte i fjerde og det gjør at hun gleder seg litt ekstra til skolestarten dette året.

Jeg syntes det er kjempedeilig å vite at jeg skal tilbake til klassen min nå. Det er så godt å vite akkurat hva man går til. Jeg gleder meg veldig til å møte elevene mine igjen.

– Men jeg må si at jeg nyter ferien, så jeg klarer en uke til, understreker hun og ler.

Jeg er veldig glad i ferien. Jeg vet jo det at skolestart er kjempehektisk. De første ukene er kjempetravle, så det er veldig bra å ha den første uken med planlegging uten elevene. Da kommer man litt ajour før ungene kommer tilbake.

Hva er det beste med å ha sommerferie som lærer?

Det deiligste med ferien er å slippe kveldsjobbingen og helgejobbingen, smiler hun.

Med 15 års erfaring som lærer bak seg, har det blitt noen reformer og nye læreplaner opp gjennom årene, men det syntes Kristin bare er givende.

Det har blitt mange endringer underveis, men det er jo en del av det som gjør jobben som lærer så veldig spennende. Her er ingen dager like. Det skjer noe hele tiden og yrket er i stadig utvikling.

Lauvlid er også en av de som har vært med i den totale ombyggingen av Kongsgårdmoen Skole – et prosjekt hun ser tilbake på med smil.

Det var en veldig spennende prosess hvor vi fikk delta mye underveis og komme med meninger og ønsker om hva vi ville ha. Vi er veldig fornøyd med resultatet og at vi fikk være såpass inkludert i prosessen.

Hva er det beste med nye Kongsgårdmoen Skole?

Jeg syntes uteområdet er fantastisk. Det har blitt kjempefint. Først og fremst fordi det er så variert. Det er ikke bare for «fotballgutta» lenger. Her er det så mange forskjellige ting du kan gjøre og det er veldig oversiktlig, åpent og fint, forteller hun og ser utover den store skolegården med Skrimfjellene i horisonten.

Når du ser tilbake på din tid som lærer gjennom 15 år. Hvilke tanker gjør du deg opp om den reisen eller oppgaven om du vil?

Jeg tenker jeg er heldig som får følge ungene så tett. Som kontaktlærer blir du veldig godt kjent med elevene og man skjønner at man har en viktig oppgave for deres skyld.

– Du gir jo en del av deg som person til disse barna og det syntes jeg også er viktig. Det å leke med dem, være sammen med dem, delta i det de er opptatt av, forteller Kristin som er mor til to barn som henholdsvis skal starte i tredje og femte klasse.

Hva er dine styrker som lærer?

Jeg tror jeg er flink til å vise at jeg er glad i elevene. At jeg viser at jeg bryr meg om dem og vil deres beste. Jeg tror det er viktig at de ser at jeg ser dem og få en god relasjon til elevene, forteller hun.

Hvorfor valgte du dette yrket?

Mamman min er lærer, men det stod lenge mellom det å bli lærer eller sykepleier, fordi jeg visste at jeg ville jobbe med mennesker på en eller annen måte. Jeg syntes jo jobben til mamma så spennende ut, så det ble vel til at jeg fulgte henne, sier hun og utdyper at favorittemnet nok er lese- og skriveopplæring og norsk.

Foreløpig står pultene tomme. Snart skal de fylles med spente elever. Foto: Anniken Tangerud

Tilbake til dette med sommerferie. Hva er en god sommeraktivitet for deg når du har fri?

Det er å sitte på brygga og fiske krabber sammen med barna, smiler Kristin nærmest drømmende og tenker på hytta i Porsgrunn.

Ble det noen krabber i år?

Mange, ler hun og avslører de har begynt å bruke reker som agn.

Drømmeferien: hvor ville du reist hvis du fikk velge?

Foruten hytta, var vi på en veldig fin Spaniatur sammen med familien nå. Vi kom akkurat hjem derfra, røper hun og forteller at strand, sol, bading og en utflukt til Gibraltar var blant det som fylte dagene.

Har du hatt tid til å slappe av i sommer?

Ja, jeg slapper masse av. I Spania dro vi med en annen familie og da lekte ungene mye sammen, så vi fikk slappe skikkelig av. Det er litt enklere nå som ungene er større.

Hva er din ultimate sommerlåt?

– Det er vanskelig. Men jeg er veldig glad i Coldplay.

Har du lest noen bøker i sommer?

Nå holder jeg på med «Etter Deg» av Jojo Moyes. Det er en veldig deilig avslappende, lettlest bok. Ellers så liker jeg mange forskjellige sjangre. Men jeg leser IKKE faglitteratur i ferien. I ferien kobler jeg helt av. Det er viktig. Så da er det ikke noe faglig, understreker hun med et smil.

Hva står på menyen hos deg om sommeren? Har du en favoritt sommermat?

– Jeg er veldig glad i gode salater og reker. Sjømat generelt, avslutter Kristin.

Vi takker for praten og ønsker alle lærerne i Kongsberg lykke til med nytt semester!

Coldplay. Paradise. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg