Jazzcamp kan være så mangt

BEHAGELIG I UTESOFAEN:. Her sitter gjengen mykt og behagelig ute, men likevel under tak. Kjøleskap og musikkanlegg i bakgrunnen. Foto: Mette Hope

«Glem alt du vet om telting….. Opplev glamping – eller glamorøs camping.»

Slik innleder nettsiden glampingnorge.no beskrivelsen av fenomenet glamping.

Tekst og foto: Mette Hope

Du kan leie et ekte glampingtelt gjennom kommersielle bedrifter, eller du kan gjøre som venneparet Kenneth Halvorsen/Elin Hylland og Sverre Englund/Agnete Jacobsen – få innpass hos noen som har en attraktiv bakhage i nærheten av sentrum.

Kveldsstemning rundt bålet. Foto: Mette Hope

Vennene bor vanligvis på Heistadmoen, men har bytta ut hus med telt under Jazzen. Det er første året med privat jazzcamp i sentrum.

– Hyttegata Jazzcamp, kaller vi den. Vi har egen Facebookgruppe og greier, informerer en stolt Kenneth Halvorsen mens han viser 3600 fasilitetene i campen.

– Det skulle jo være glamping, men det det har visst heller blitt komfortcamp med høy putefaktor, innrømmer han.

– Eller redneck-leir, ler kona Agnete, med rompa behagelig plassert på benken med reinsdyrskinn.

NÅ KAN JAZZEN BARE KOMME: Kenneth Halvorsen er klar for jazzcamp. Foto: Mette Hope
Gulvteppe, seng, madrass, dyne, pute – Agnete har det helt greit inni teltet. Foto: Mette Hope

Paret understreker at det meste av inventaret på Hyttegata Jazzcamp er ting som uansett skal kondemneres, men som tas i bruk en siste gang under jazzen.

FORFRISKNINGENE KLARE: Kjøleskapet er bare noen få skritt unna. Foto: Mette Hope

Sentralt i campen er partyteltet, der lyslenker, fargerike vimpler, hjørnesofa og Ikea-lenestol sørger for glam og komfort. Noen få skritt unna står kjøleskapet, der god drikke tar opp mesteparten av plassen. Litt mat kan skimtes på et par av hyllene.

– Og det kjøleskapet er det hengelås på, understreker Kenneth.

Om du beveger deg ut av partyteltet, har du bålplassen rett fram. Der er det godt med plasser til kos og prat i seine nattetimer. Mellom bålplassen og Lågen ligger teltleiren. 3600 får litt bakoversveis når vi kikker inn døra. Eller – vi burde jo skjønt at ikke alt var helt normalt da vi så de persiske teppene foran inngangen.

Inne i teltet finner vi senger med rammemadrasser, puter og dyner, Her skal ingen ligge og plages, verken med kulde eller ujevnheter under skjønnhetssøvnen.

Gjester blir henvist til hengekøye eller et mindre telt. Der er det faktisk bare en helt vanlig luftmadrass å ligge på. Det trekker ned glampingfaktoren, men er likevel populært.

– Jazzen er en stor happening som er artig å få med seg. Her treffer vi mye folk. Det merkes at det er mange som kommer tilbake til byen under jazzen, forteller Kenneth og Agnete.

Sistnevnte har fått inn jazzen fra barndommen av, og familien har vært involvert i flere år som funksjonærer.

– Jeg klarer ikke å sitte hjemme når det er jazzfestival, sier hun.

Natta faller på i Hyttegata Jazzcamp, og det er god stemning rundt bålpanna. I teltet venter rammemadrass og dyner. Og skulle man ha et nødvendig ærend i løpet av natta, er det bare noen få skritt bort til festivaldoen.

Elin Hylland har ikke noe i mot å demonstrere gjestesenga. Foto: Mette Hope
FESTVALDO: De sanitære forholdene er godt ivaretatt, kan Kenneth Halvorsen slå fast. Foto: Mette Hope

Zero Waste

 «Vi kunne nok tjent på å gå opp en størrelse i telt, men vi har ikke giddi!»

I den andre enden av skalaen finner vi løsningen til Anne Helen Haug (44) og Gustav Sørensen (38) fra Ammerud i Oslo.

SIMPLE LIVING: Vi liker det enkelt, smiler Anne Helen og Gustav. Campen måtte suppleres med ei dyne på grunn av lav nattetemperatur. Foto: Mette Hope

Det lille teltet til 150 kroner, kjøpt på OBS, skal romme både dobbel luftmadrass, soveposer, hodeputer og en koffert (!).

– Bare man sover godt og ikke fryser, det er det viktigste. Vi er ikke så kresne. Vi har levd uten bil i 15 år nå. Derfor har vi ikke kommet på å ta med masse ting, for det er ikke noe alternativ!

Anne Helen forklarer at for dem er zero waste, klima og miljø viktig. Paret er opptatt av å bruke minst mulig og kaste minst mulig. De fremhever at den største fordelen med det enkle livet er friheten. Man slipper å bruke bil og kan campe i skauen om man vil.

Paret har fartstid som frivillige under Oslo Jazzfestival. I Kongsberg er de funksjonærer på andre året.

Årets jazzfestival har ikke vært i nærheten av den tropiske varmen i 2018, og det merkes i et lite telt. Faktisk ble det så kaldt at ei ekstra dyne måtte kjøpes inn.

Takket være velvilje fra Grand Hotel, kan man si at det er et snev av luksus over den enkle campingen likevel. På hotellet står nemlig dusj og boblebad til disposisjon for festivalens gull, de frivillige.

– Vi bruker tilbudet hver dag. Det betyr veldig mye! Vi får i oss varme og kroppen slapper av. Det er en fantastisk service, sier Haug og Sørensen, som ikke nøler med å anbefale det enkle teltlivet ved bredden av Lågen. Budsjettvennlig er det også.

– Vi bruker pengene på konserter, opplevelser og kos!

OGSÅ JAZZCAMP: Fra åpningen i Jazzcampens kanskje minste telt finner vi føttene til Anne Helen Haug og Gustav Sørensen. Foto: Mette Hope

3600.no

Se alle innlegg