Jazzboksens stolte riggere

Blid arbeidsgjeng. Foto: Anniken Tangerud

For Fontenehuset betyr det å bygge en jazzboks så mye mer enn bare byggeklosser og hardt arbeid.

Det er travle dager borte ved flerbrukskrysset om dagen. I steikende sol rigges årets jazzboks klar til jazzfestivalen. Trapper skal bygges, sofaer trekkes og finerplater males, og alt i god tid før jazzen starter.

Men selv om det er tunge tak til tider og over tredve grader i skyggen, er riggerne like blide som sola.

– Vi startet allerede forrige mandag da containeren kom. Da hadde vi et spesialteam med en seks, syv stykker som brukte førtifem minutter på å tømme den digre containeren. Det ble noen tunge løft, men vi er en sta og sterk gjeng! innleder Luna Lykken Wiik, nestleder på Fontenehuset, stolt.

Vi møter Luna og et av Fontenehusets medlemmer, Sol Smedsrud, i Magasinparken onsdag morgen. Det er tydelig at de er klare for en ny dag med arbeid, for den glade energien er smittende.

Fontenehusets samarbeid med Kongsberg Jazzfestival startet med et ønske om å få en plass for å holde en stand under festivalen for å vise seg frem for publikum.

– Ikke bare fikk vi en plass, men vi fikk også lov til å jobbe på Jazzboksen – og da var vi åtte stykker. Arbeids- og mestringsgleden smitter, og antallet medlemmer som ønsker å delta i dette prosjektet øker for hvert år, forklarer hun og fortsetter like begeistret:

– I år var det hele trettiseks medlemmer som meldte seg på før vi startet, og flere kommer innom for å være med selv om de ikke har skrevet seg på lista. Så nå hjelper Fontenehuset til fra og med uken før festivalen, og holder på i Jazzboksen helt til den er rigget ned igjen.

Dette blir det fjerde året Fontenehuset hjelper jazzfestivalen med å rigge scenen. Fire år som har betydd enormt mye for de som har fått delta.

Sol er en av de som har vokst enormt med oppgavene underveis. Første gangen hun fikk hjelpe til med å rigge var i fjor.

– Det var utrolig skummelt, spesielt siden jeg sliter med angst. Men jeg klarte det og det har betydd enormt mye. Det gjør det også lettere i år, smiler hun.

– Gjennom å jobbe sammen mot et felles mål, får vi god kontakt med hverandre. Jeg stoler ett hundre og ti prosent på de ansatte i Fontenehuset. De har hjulpet meg hele veien og backet meg opp, uansett hva det skulle være. De viser at de tror på deg, smiler hun.

Sol er stolt av innsatsen hun legger ned og ikke minst det at han får være en del av jazzfestivalens funksjonærer. Foto: Anniken Tangerud

«At vi klarer dette her, er litt svimlende noen ganger»

Arbeidsoppgavene er svært varierte. 

– Jeg gjør alt mulig rart. I går trakk jeg paller med stoff og lagde sofaer. Det hadde jeg aldri gjort før. Men til tross for at vi kanskje er litt usikre i begynnelsen og tror vi ikke får det til, så gjør vi det.

– Vi var et maskineri og trakk tretten sofaer i går. At vi klarer dette her, er litt svimlende noen ganger, skryter Luna.

Sol mener noe av oppskriften bak suksessen er samholdet og den felles innsatsen alle viser. Samarbeidet styrker fellesskapet.

– Vi har det så gøy med teamet. Vi er alle ulike mennesker, men alle tør å gi av seg selv. Her tuller og ler vi og så blir det så bra til slutt også, understreker hun.

Luna mener det også handler om tillit.

– Vi jobber ikke i festivalbransjen, men fordi vi er så trygge på hverandre, så løser vi alt.

Selvtillit gjennom samhold

«Det betyr så mye å være til hjelp og til nytte»

Det er jo litt av en scene de rigger. Alt er gjenbruk: fra europallene og lekterne til de digre containerne.

– Man blir veldig stolt da det hele er ferdig og jobben du gjør gir deg en bedre selvtillit. Jeg har blitt så mye sterkere gjennom å klare ting jeg ikke visste jeg ville klare og gjennom samholdet dette gir.

Sol legger også vekt på det større bildet.

– Jazzen er stor i Kongsberg og det at vi får lov til å delta på denne måten, gjør også at vi med psykiske utfordringer kan vise at vi har ressurser vi også. Det å få vist det er så viktig og her blir vi synlige.

– Det betyr så mye å være til hjelp og til nytte.

– Oppgaver som dette utfordrer selvtilliten slik at vi tør å ta nye utfordringer, smiler han.

Da vi spør Sol hva Fontenehuset betyr, blir hun tydelig beveget. 

– Det betyr alt. Fontenehuset godtar meg som jeg er. Her er det lov å være seg selv. Her er ingen annerledes. Hos Fontenehuset føler du deg ikke syk. Du blir aldri diagnosert eller stigmatisert. Du er en del av fellesskapet. De tror på deg.

– Det bør være rom for det i samfunnet også. Det er bedre å hjelpe de som har psykiske utfordringer her ute enn på et behandlingshjem.

– Fontenehuset har gitt meg venner, et nettverk, arbeidsoppgaver hvor jeg kan utfordre meg selv på og selvtillit.

Hun er også helt klar på hva som blir høydepunktet under jazzen.

– Å gå i funksjonær-t-skjorta, selge kaffe og være endel av jazzen og byen! Da jeg tok på meg den t-skjorta for første gang i fjor, ble jeg så utrolig stolt. Det gjør noe med deg. Du får en styrke av den t-skjorta. Det er så stort.

– Samtidig har vi en mulighet til å formidle Fontenehusets verdier til andre. Det er helt unikt.

– Jeg gleder meg allerede til neste år. Kanskje jeg er enda sterkere da?

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg