Inviterer til et av vårens rauseste marked

Nina Kleven (i frisørstolen) arrangerer Raust Vårmarked på EnergiMølla i helgen. Marisol Lopez fra Sølvsaksa skal bidra med gratis klipp. Foto: Emilie Kampen Kolberg

Søndag 24. mars prøves det ut noe helt nytt på Energimølla, nemlig Vårmarked. Markedet går ut på å være raus og bytte og dele, alt fra klær til tips.

Hvordan startet dere dette?

– Jeg har hatt byttekveld for venner hjemme og synes det var på tide å prøve noe nytt. En byttekveld men i litt større format, slik at flere kan delta. Dermed spurte jeg Caroline om hun ville være med, og hun svarte fort ja! forteller Nina Skarseth Kleven, daglig leder på EnergiMølla entusiastisk.

Jeg møter Nina og Caroline Nesbø Baker fredagen før det hele braker løs.

De to forteller at gjenbruk og bærekraftighet er noe de brenner for, noe som ikke gjorde det vanskelig å bli engasjert over arrangementet de ville starte.

Nina sier hun ville veddet hatten sin på at folk der ute bruker under halvparten av det de har i skapet.

– Da er det kanskje like greit å bytte dem i noe annet som blir brukt? legger hun til.

Caroline forteller også at det å bytte istedenfor å kjøpe nytt er en veldig enkel ting vi kan gjøre for å minske klimautslipp forbundet med klesproduksjon, noe som er veldig aktuelt i disse dager med klimastreiken til ungdommen!

Bare se denne bildespesialen!

Det er flere som synes at damene er engasjerte, blant annet Marisol Lopez , som jobber på frisørsalongen Sølvsaksa i Dyrmyrgata. Hun synes det ikke var vanskelig å si ja da Caroline spurte om hun og gjengen ønsket å delta på søndagen.

– De er jo veldig inspirerende, og de bryr seg veldig. Dette er jo noe av det som er så bra. Noe av det hun snakker om er jo blant annet ting vi merker her i salongen med våre elever.

Men hvorfor trenger akkurat Kongsberg dette?

Nina forteller at det ikke bare handler om bærekraftighet, men at det også er noe sosialt.

– Det blir jo et samlingspunkt, forteller hun.

– Det er jo både fremtidsrettet, og setter fokus på viktige saker, samt at det er hyggelig, inkluderende og gøy.

Lokale løsninger

 Ønsker deg velkommen på søndag. Foto: Emilie Kampen Kolberg

Caroline legger til at det ofte kan føles voldsomt tungt å liksom skulle løse hele verdens problemer, og at det derfor er viktig å se på løsninger som finnes lokalt.

– Dette markedet gir oss muligheten til å gjøre noe med disse problemene, men skaper også en møteplass der man kan dele.

Caroline forteller også at sist de hadde et ordentlig raust marked var i 2015.

– Det var rett og slett kjempesosialt, og siden det ikke var noen penger involvert var det liksom ikke noe stress med noen ting. Også var det mange fine klær da!

– For det skjer jo når man bytter på denne måten, alle har med seg ting som man tenker at noen andre ville bli skikkelig fine i. Min favoritt t-skjorte i dag kommer faktisk fra det markedet.

Sist, men ikke minst, legger Caroline til at dette med klesbytting har blitt en litt større greie i 2019 og at flere kanskje er interessert i år.

– Også har vi så mange flinke bidragsytere som deler kunnskap og ferdigheter også! avslutter hun med et smil om munnen.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg