Inspirerende idrettsdager – litt utenom det vanlige

Det er viktig å ha det gøy på trening. Spesielt når det er basisøvelser og kjernemuskulaturen som trenes. Foto: Anniken Tangerud

Det er ikke hver dag en tidligere 14 ganger verdensmester deler av sin enorme kunnskap med Kongsbergungdommen.

Mandag 30. april, 2018, ble en spesiell dag for elevene fra idrettslinja til Kongsberg Videregående Skole.

Sammen med 15 portugisiske og 22 franske orienteringsungdom, fikk de et uforglemmelig møte med 14 ganger verdensmester i Orientering, Thierry Gueorgiou (39).

Thierry Gueorgiou regnes som verdens beste orienteringsløper gjennom tidene og da han la opp etter å ha tatt gull under VM i Estland i 2017, har han viet sin tid til å trene landslaget i orientering i Sverige og spre treningsglede og motivasjon til unge idrettsutøvere over hele Skandinavia og Europa.

Mandag var han på plass i Idrettshallen. Foran over hundre spente elever fra tre nasjoner holdt han et foredrag om motivasjon, muligheter og treningsglede og holdt en treningsøkt for flere av de fremmøte.

Saken fortsetter under bildet. 
Thierry har vunnet en rekke VM-gull i alle de fire VM-øvelsene i orientering. Denne uken var han i Kongsberg. Foto: Anniken Tangerud

Med ungdommen i fokus

Om en snau uke er det EM og i går var det Tiomila i Nynäshamn utenfor Stockholm, så telefonen til Thierry piper konstant. I natt ble det fire timer søvn. Men Thierry tar seg likevel tid til å tilbringe to dager sammen med ungdommen i bergstaden ved Lågen.

– Det er et tett program, forteller han og ler da vi møter den dyktige orienteringsløperen i idrettshallen.

På storskjermen viste Thierry de ulike øvelsene de skulle trene på mens musikken dundret i veggene. Foto: Anniken Tangerud

– Men det er et fantastisk prosjekt og to morsomme dager. Dette handler jo først og fremst om ungdommen og det betyr så mye for mange. Da jeg var ung, drømte jeg om å få oppleve noe slikt og nå får jeg muligheten til å gi tilbake, forklarer han engasjert.

Dette er tydelig noe han liker å gjøre og da vi spør den driftige franskmannen, som besøkte Kongsberg for første gang som 15-åring da han løp O-løp oppe i Sølvverksskogen i 1994, hva et liv med orientering har gitt ham, ser han ut av vinduet og reflekterer:

– Det har betydd så mye på så mange forskjellige nivåer. I bunnen har det gitt meg en jobb og en inntekt, men idretten har også formet meg som menneske, gitt meg et fantastisk miljø med flotte mennesker. Jeg er veldig takknemlig for å ha fått denne sjansen og det gir meg så mye energi, smiler han.

Hva er det beste med dager som dette?

– Energien fra ungdommen! Her kan jeg lære de at alt er mulig bare de vil nok og det er en veldig bra ting, avslutter han.

Utrolig kult 

Malin Haavengen synes det var stas å få verdensmesteren på besøk. Foto: Anniken Tangerud

En av de som var tilstede fra Kongsberg Videregående Skole var den lokale orienteringsløperen Marlin Haavengen (18).

Les også: Ukens innbygger: Marlin Haavengen 

Marlin som løper for Kongsberg Orienteringslag, synes det var storartet å få et så gjevt besøk.

– Det er kult at han faktisk kommer hit til Kongsberg! smiler Marlin og refererer til at han jo om en uke skal coache det svenske orienteringslandslaget under EM.

Både foredraget og treningsøkten har vært en nyttig opplevelse.

– Det er lærerikt og jeg har lært mye nytt. Jeg er spesielt imponert over innsatsen han har lagt i karrieren hans, forklarer hun.

– Samtidig var det veldig inspirerende. Det er faktisk mulig å få til så mye – bare du har lyst til det! avslutter hun.

Saken fortsetter under bildet. 
Antoine er en lovende stjerne på orienteringsfronten. Foto: Anniken Tangerud

– Jeg elsker det!

16 år gamle Antoine Becocert fra Frankrike, har aldri vært i Norge før. Det er et besøk han virkelig gleder seg over.

– Her i Kongsberg er det natur over alt. Det er så vakkert her! stråler 16-åringen.

Selv om det bare er fem år siden han begynte å løpe orientering, har den unge utøveren allerede bemerket seg på orienteringsfronten. Med blant annet to gull, i stafett og langdistanse i junior EM bak seg, er det tydelig en idrett han har talent for.

– Før jeg begynte med orientering drev jeg bare å løp. Men da jeg først fikk prøve det, falt jeg umiddelbart for det at du løp med et mål i sikte, det var rett og slett kult. Jeg elsker det! smiler han.

Dagens presentasjon av Thierry og påfølgende økt, har gitt ham mye glede.

– Spesielt for oss yngre idrettsutøvere har det vært veldig lærerikt. Du får svar på mange av de spørsmålene du går rundt og tenker på hele tiden, forklarer han.

Saken fortsetter under bildene

Viktig prosjekt

Damien har drevet med orientering nesten hele livet sitt og har løpt for KOL siden 2011. Foto: Anniken Tangerud

En av de som står bak prosjektet er den tidligere verdenskjente orienteringsløperen og lærer på Kongsberg Videregående Skole, Damien Renard.

Damien har kjent Thierry siden barndommen og de to har fulgt hverandre tett – både idrettsmessig og som venner siden.

– Det er fint å treffe ham igjen og samtidig er dette et flott prosjekt hvor vi får dele kunnskap med elever fra forskjellige land og kulturer. Det er noe helt spesielt, forteller Damien ivrig.

– Her får vi vist hva man kan oppnå bare med den rette motivasjonen. Ved å ta de riktige avgjørelsene og gripe mulighetene, kan alt være mulig, smiler han.

– Bare se på Thierry og meg selv. Vi drømte om å bli verdensmestere, men oddsen var veldig lav i utgangspunktet. Men faren hans viste oss at det var mulig, forklarer Damien nærmest rørt.

Prosjektet i Kongsberg er en del av et større Erasmus-prosjekt som har fått 1 million kroner i støtte – fordelt på tre land og Damien er utrolig takknemlig all den lokale støtten de i tillegg har fått.

– Dette hadde ikke vært mulig om det ikke hadde vært for bilSpiten, som stiller med biler til disposisjon, Team Kongsberg, som låner oss bussen deres og Brakar som sponser busskort til studentene i en hel uke, understreker Damien takknemlig.

– Men da ser du hva idretten i Kongsberg kan få til om vi samarbeider på tvers av foreninger og lag, avslutter han stolt.

Tirsdag 1. mai kjører Thierry noen økter i skogen og et foredrag til ved KM sprint på Raumyrskolen for O-elevene.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg