Inspirasjon: Stillhet

Gry Klippenberg. Foto: Tomas K. Larsen
Gry Klippenberg. Foto: Tomas K. Larsen

Lille julaften morgen, litt tid med kaffekoppen og fyr i ovnen. Litt tid uten nyheter, uten Bjelleklang-sangene som fyller rommet så fort jeg skrur på radioen – bare tid her og inne i mitt eget hode.  Den enkle lille tiden som kalles stillhet, kanskje er de små rom med stillhet vi bevilger oss selv den beste gaven vi kan få.

 

Vi søker stillheten rundt oss, men det som er enda viktigere, stillheten vi har inni oss.  Tenk deg at du skal rydde plass for stillhet, litt hver dag. Det å betrakte livet i stillhet og med stillhet, setter oss i stand til å finne nye løsninger på utfordringer eller kjenne at vi kan akseptere ting slik de er.

Erling Kagge har skrevet boken Stillhet i støyens tid – gleden ved å stenge verden ute

Polfareren beskriver stillhet fra egne erfaringer som tankebilder og betraktninger rundt stillhet og hvorfor den er viktigere enn noen gang. Boken er i følge Aftenposten god guide til stillhet – og særlig hvordan stillheten lar seg tenke gjennom visuelle opplevelser.  Verdt å lese!

Når forskere tidlig på 60 tallet fant at ’stillhet er fravær av lyd, en nulltilstand uten egne kvaliteter’, står dagens viten i god kontrast – en viktig kontrast for deg og meg. I dag vet vi at stillhet stimulerer til vekst av hjerneceller, trener hukommelsen og øker vår evne til å tenke klart og til selvrefleksjon.

Når vi nå går inn i noen stille dager med mindre støy rundt oss, ønsker jeg til dere alle en god stillhet inni hver og en av dere med gode tanker om det nye 2017 som ligger foran oss helt ubrukt.

GOD JUL og GODT NYTT ÅR fra Alba-gk, Gry K.

3600.no

Se alle innlegg