Inspirasjon: Ressurs

Gry Klippenberg. Foto: Tomas K. Larsen
Gry Klippenberg. Foto: Tomas K. Larsen

Jeg lar meg virkelig imponere av skidronningen Marit Bjørgen, og lar meg fascinere av tanken på hvor viktig ‘det hele mennesket’ er som ressurs

Marit mottar, før starten på helgens 15 km., noen ord på mobilen fra samboeren med en hilsen fra sønnen Marius. Det gjorde noe med hennes mentale forberedelse til løpet – det gjorde noe med hennes holdning til og hennes tro på at det skulle gå bra.

Forståelsen av at holdninger, tanker, tro og følelser hører sammen med det kroppen vår presterer, er nyttig når vi står overfor utfordringer.

Kroppen er en ressurs som tar imot verdifull informasjon fra vår emosjonelle og mentale verden, tar signalene, forandrer vår opplevelse og setter oss istand til å prestere.

At mental trening benyttes i idrettssammenheng er vel etablert, og også legevitenskapen ser mer og mer sammenhengen mellom kroppslige plager og sinnet.

Vi mennesker er sammensatt og vi kan stole på at kroppen sier ifra og forteller oss hvordan vi har det på godt og vondt. En fysisk smerte gir alltid næring til hvordan vi har det og humøret vårt, mens langvarig mental nedstemthet eller alvorlige livshendelser ofte også gjør seg gjeldene gjennom fysiske plager.

Gode råd om å lytte til kroppen og de signaler den gir er ikke bare ord, men en god leveregel. Hvis vi undertrykker, ignorerer eller fornekter, vil ikke kroppen tilslutt ha ressurser igjen. 

Det handler om å finne hva som gir oss de gode følelsene som drivstoff, det handler om å jobbe med å kjenne på de følelsene, bruke de i hverdagen og det skader ikke om vi sender en godfølelse til et medmenneske heller!

«Et godt hode og et godt hjerte er alltid en imponerende kombinasjon» – Nelson Mandela

God uke fra Alba-gk, Gry K. 

3600.no

Se alle innlegg