I Kongsberg Gruppen har de dedisert en hel bygning til inspirasjon, lek og ny teknologi. De kaller det: KONGSBERG Innovation Center.

– Jeg kaller det ofte bare lab’en min.

Vanja Katinka Halvorsen smiler. Hun har møtt meg oppe ved resepsjonsbygningen og snakker ivrig om senteret hun har hatt ansvar for i to år idet vi rusler ned mot en av de gamle murbygningene nede ved Lågen.

Av yrkestittel er hun ingeniør og i det daglige er det Vanja som har ansvaret for alle initiativ rundt innovasjonssenteret.

– Her inne har vi frie tøyler og får leke og utforske med teknologi innen Virtual Reality, Augmented Reality, Internet of things og roboter, for å nevne noen. Så velkommen inn i lekestua, sier hun og ler idet hun låser opp døren.

Vi går inn i husets andre etasje, der hvor all utforskning av ny teknologi og programmering foregår. En uvanlig lyskrone viser vei ned en alarmgul vindeltrapp.

– Den er designet og bygget av Jan Dyre Bjerknes og en gjeng med skoleelever. I senere tid har vi hatt niendeklassinger på arbeidsuke hvor det har programmert lampen til å bli styrt ved hjelp av stemmekommandoer, forteller Vanja begeistret.

Vår går ned trappen til skaperverkstedet. Der har de en elektronikklabb og verktøy for å utvikle prototyper.

Pepper og Vanja Katinka Halvorsen. Foto: Anniken Tangerud

Innovasjonsglede

Denne høsten er det tre år siden senteret åpnet. Hensikten var å skape innovasjonsglede på tvers av forretningsområder internt og områdene ansatte vanligvis jobber med.

– Alt du ser her er tilgjengelig for alle ansatte og sommerstudenter som ønsker å prøve ut ny teknologi. På fritiden kan de også ta med seg barna sine, familiemedlemmer og venner, forteller Vanja begeistret

I tillegg legger vi til rette for besøk fra eksterne gjester, skoleklasser og samarbeider med utdanningsinstitusjoner og andre gode krefter.

Nede i prototypeverkstedet ser vi en 3D-printer og laserkutter, under trappen passerte vi den humanoid-roboten Pepper og hvor enn vi ser får vi følelsen av å være i et laboratorium for høyteknologi.

Det er vel også meningen.

– Her holder vi workshops, underviser, tar i mot gjester og skaper en møteplass for nye tanker. Her får vi koblet ulike mennesker og ulik kompetanse sammen og bare det i seg selv gir så mange muligheter.

– Vi ønsker å være en katalysator for innovasjon og samarbeid gjennom å legge til rette for utforskning av ny teknologi.

Bli med tilbake til åpningen i denne filmen:

Lekestue

Studenter i skaperverkstedet. Foto: KONGSBERG

Vi kommer stadig tilbake til det å leke. For det er jo ofte i leken man tør å tenke utenfor boksen, får nye ideer, blir begeistret og skaper noe nytt.

– Noe av det beste med jobben min er gleden du ser i øynene til de som kommer på besøk og innser at de får lov til å leke med teknologien her, være kreative og får frie tøyler.

– De smilene er alltid veldig givende å se.

Vanja trekker også frem mulighetene hun har til å gjøre en forskjell for andre.

– Når du har en gruppe niendeklassinger her som aldri har programmert før, og du får vist hvor enkelt det er og gitt de sjansen til å skape noe med enkle grep, blir jeg stolt.

– Du får vist de hvor kult og enkelt det egentlig kan være og hvor mye spennende og gøy realfag og teknologi kan være. De øyeblikkene gir meg gåsehud, smiler hun.

For det skjer jo noe magisk når folk med ulik bakgrunn utveksler kunnskap og lærer av hverandre i en åpen setting uten rammer.

Vanja er virkelig stolt over hva KONGSBERG Innovation Center representerer, muliggjør og ikke minst hvilke muligheter hun selv får på arbeidsplassen.

– Jeg er så heldig at jeg alltid får lov til å være med på nye ting og utforske det nye. Konsernet er full av innovatører og gjennom nettverket jeg etter hvert har fått, får jeg muligheten til å koble de sammen.

– Ikke minst får jeg lov til å leke med og utforske ny teknologi, og det er jo kjempespennende! forklarer hun entusiastisk.

Fra en foreldre-barn-kveld i 2017. Foto: KONGSBERG
Foto: KONGSBERG

Tilrettelegge for mangfold

Vanja legger ikke skjul på at hun ønsker flere kvinnelige kolleger, og trekker frem Wenche Helgesen Andersen og Monica Johansen og deres innsats gjennom Female Forum som to av sine forbilder i konsernet.

Les også: – Nei, bedre kan det ikke bli!

– Vi ønsker flere kvinner og jenter inn i ingeniøryrket. Forskning viser at alle typer mangfold gir de beste forutsetningene for kreativitet, innovasjon og nyskapning. Så vi gjør det vi kan for å legge tilrette for det.

For å fremme jenter i teknologi har de tidligere arrangert noe de har valgt å kalle mor&datter-kveld, hvor mødre fikk ta med seg sine døtre til innovasjonssenteret.

– Det ble så populært at vi måtte sette opp flere kvelder, og nå satser vi på at dette blir en årlig tradisjon på kvinnedagen, forteller Vanja og ler.

Programmering er gøy. Foto: KONGSBERG

Dyrke planter uten jord

Bredden i hva Vanja får jobbe med viser seg da hun begynner å snakke om et prosjekt de har gående med førsteklassinger i faget teknologi- og forskningslære på Kongsberg videregående skole.

– Vi er inne i det tredje året til prosjektet nå, og her lærer de å dyrke planter uten jord, forteller hun begeistret.

Ja, du leste riktig. Uten jord. Hydroponics heter det og her får elevene automatisert hele prosessen med å gi vann til plantenes røtter.

–  De bygger alt selv, programmerer og får forsket på hvilke typer lys, lysfarger og vanningsstyrke som gir best mulig vekst i form av vekt.

Funker gjør det også. En jul ble hun til og med invitert på gryterett laget av urter som de dyrket i denne prosessen.

Hydroponics. Foto: KONGSBERG
Hydroponics. Foto: KONGSBERG
Pepper på et motivasjonsseminar i 2017. Foto: KONGSBERG

Verdiskapende

Ordet innovasjon kommer opprinnelig fra det latinske ordet «innovare», som betyr å fornye eller å skape noe nytt. Målet er å realisere en ny mulighet og anvende den i en verdiskapende aktivitet.

En av Vanjas store utfordringer er da å finne den teknologien som kan få virkelig nytteverdi for konsernet.

– Jeg må hele tiden holde meg oppdatert og følge med i utviklingen og se etter teknologi som kan passe inn. Men. Kongsberg Gruppen er et stort konsern med ufattelig mange muligheter, også globalt sett, og en verdikjede som rommer utrolig mye forskjellig, så spekteret er enormt, smiler hun.

– De har også ledere og verdier som setter pris på og støtter innovasjon, og gir deg tillit til å vokse som ansatt. Så jeg kunne ikke vært på et bedre sted.

Hun har også ønskelisten klar.

– En Hololence 2 fra Microsoft! Den står nok øverst på ønskelista mi, men det er ingen som har fått den ennå, avslutter hun.

 

Pepper ønsker kunnskapsministeren velkommen:

 

For barn er det blant annet mulig å prøve Littlebits elektronikkbyggesett, Lego EV3 og diverse andre byggesett.

– Vi er hele tiden avhengig av å rekruttere unge talenter. Kanskje kan dette senteret bidra til at noen får øynene opp for ny teknologi, og velger denne veien videre. Her får de tilgang til teknologi som blir viktig i framtida, sier konsernsjef Geir Håøy.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg