Innbygger’n: Knut Danielsen også kjent som KD

Møt

Om KD, den kule læreren ved Kongsgårdmoen skole, fikk 100 millioner ville han brukt det på dette.

Navn: Knut Danielsen
Alder: 66
Driver med: Lærer ved Kongsgårdmoen Skole

 

 

Hva er det aller beste med å bo i Kongsberg?

– At det er en liten by. Jeg kaller de som skal ha dette så veldig urbant, kaller jeg pseudourbanister altså og jeg kjenner Oslo veldig godt så jeg veit hva det vil si. Jeg også elsker byer og får kjeft av hu hjemme når jeg leser introdiktet fra På Gjensyn av Rudolf Nilsen fra 1926: – Jeg elsker deg min gate, med støv og sten og sand. Og jeg gjør det, men jeg får nok av det i byen. Jeg trenger ikke å ha 17 bydeler for å få tilfredsstilt det. Her er det en småby og det er såpass at du kan være litt anonym. Alle kjenner ikke alle. Vi er mange, men du har allikevel et anonymt rom altså.

 

Hvis du fikk 100 millioner til å utvikle byen vår – Hvilket tiltak ville du brukt pengene på?

– Jeg ville faktisk stoppet fortettingen i byen. Bevart de grønne lungene. Bevart noe av det særpreget, ikke fortettet byen. Den idyllen du tror du ser og så vil du selv fortette og bo der, da fjerner du idyllen altså.

 

Hvis du skulle guide en gruppe turister i Kongsberg – hva ville du vist fram først?

– Jeg ville gått i Kvadraturen jeg. Den gamle kvadraturen og poengtert hva som er ødelagt blant alt og hva som er verdt å ta vare på og hva de har klart å beholde innen kvadraturen. Jeg har sett tegninger fra kvadraturen fra kjerketorvet og helt opp i Håvet jeg. For det eksisterer enda. Det er stilig altså.

 

Hvis du ser tilbake – hva er du mest stolt av å ha fått til?

– Det er j* vanskelig for å si det pent. Men det er mye rart jeg syntes er hyggelig. Jeg dreiv jo og restaurerte et gammelt hus i mange år og jeg jobba som lærer og kjørte drosje ved siden av. Også fikk jeg vernediplom for det. Det syntes jeg var hyggelig. Og jeg er den eneste her på Kongsgårdmoen skole som har et eget program i NRK i serien Ut i Naturen. Og jeg syntes det er litt morsomt.

 

Hva er du mest redd for?

– Jeg veit rett og slett ikke. Men jeg er nok ikke så glad i høyder. Da blir jeg litt småkvalm.

 

Hva er ditt beste minne?

– Det er rimelig personlig. Det at man fått en familie, barn og barnebarn. Også må jeg jo nevne at jeg er gift to ganger, med samme kone. Unni. Andre gangen giftet vi oss i Vadsø. Den samme dommeren i Øst-Finnmark tingrett som viet oss er en gammel venninne av meg, så hun var med i bryllupet når vi giftet oss første gangen… også viet hun oss andre gangen. Det er kona til Hilleren. Da stod sorenskriveren med champis på bakrommet og det var ganske hyggelig.

 

Hvis du kunne gi et nyfødt barn bare ett råd, hva ville det være?

– Det er nesten helt umulig. Det er jo vanskelig å gi et nyfødt barn ett råd. Men siden dette er en sånn fiktiv greie, ville jeg sagt: pass på puppen. For da overlever du.

 

Når var sist gang du tok et steg inn i det ukjente uten å ane hva som kunne vente deg?

– For 10 minutter siden.

 

Hvilke tre ting ville du tatt med deg på en øde øy?

– Forutsetningen for at man skulle overleve alene, så hadde jeg tatt med meg et jævlig svært bibliotek, jeg kunne godt tenkt meg en vingård og selvfølgelig noe å spise, men det kommer jo an på hva som vokser av ville frukter, for man venner seg jo til det.

 

Er det noe annet du har på hjertet?

– Det er et par livsgleder som jeg har fleipa med nå. Jeg blir jo så provosert rundt dette at man snakker om eldrebølgen. De koster så jævlig å ha masse eldre mennesker. Og det er greit. Det er helt i orden. Det koster mye å ha masse eldre mennesker gående. Men så skal de samtidig hær’n fløtte meg gjøre de så sunne også. Så jeg har lagt ut en sånn fleipegreie.. og det er sånn at når du blir 67 år.. dette er litt i tråd med Den Store Stygge Eldreboka som jeg syntes er ålreit. Når du er 67 så får du et honnørkort. Akkurat som et sånt plastkort. Og når du vinmonopolet, kjøper det du skal ha, betaler, trekker kortet også blir det omgjort til Litauiske priser. Slik at du får det mye for penga. Og for de som bruker tobakk, så går de og kjøper det de skal ha av tobakk, og trekker kortet, så får du Kenyanske priser på tobakken. Da har du løst eldrebølgen og de eldre kan ha det moro på slutten.. og jeg hører med til dem.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg