Innbygger’n: Anne-Marit Grøndahl

Anne-Marit Grøndahl. Foto: privat
Anne-Marit Grøndahl. Foto: privat

Anne-Marit drømte en gang om å bli designer. Nå har hun jobbet med alternativ behandling i snart 25 år, og elsker jobben sin. Hun ser opp til alle ildsjeler og medmennesker i Kongsberg.

Hva er det beste med å bo i Kongsberg?
Det er mye som er bra med å bo i Kongsberg, så da må jeg nevne flere ting. Kongsberg er en nydelig by med fossen, gammel bebyggelse og flott kirke. Også er Kongsberg en passe stor by å bo i, med nærhet til nydelig natur og kort vei til sjøen. Trygt og trivelig miljø er det ogsåher.

Hvem ser du mest opp til i Kongsberg – og hvorfor?
Jeg ser opp til alle ildsjeler og medmennesker i denne byen, som deler av sin tid og energi for at andre skal ha det bra. Dem er det flere av.

Hvis du fikk 100 millioner til å utvikle byen vår – hvilke tiltak ville du brukt pengene på?
Jeg ville nok brukt en god del på oppussing av institusjoner som Kongsberg sykehus og SkavangertunVi er jo en idrettsby, så jeg ville også laget aktivitetspark med klatrevegg, utendørs badepark, ny hoppbakke og friidrettsbaneStudenthybler på et egnet sted ville jeg også brukt penger på. Det hadde ikke vært nok med 100 millioner!

Hvis du skulle guide en gruppe turister i Kongsberg – hva ville du vist fram først?
Jeg ville vist frem den flotte kirken vår, Knuten, Kronene i Håvet, Sølvgruvene, Sakkerhusene, rundtur i byen og langs Lågalandet, og Bergverksmuseet selvfølgelig.

Hvis du ser tilbake – hva er du mest stolt av å ha fått til?
Jeg er stolt av jobben min som selvstendig næringsdrivende. At jeg har klart å lage meg et levebrød som alternativ behandler i snart 25 år. Det har vært tøft å ha hele ansvaret selv, uten den støtten man ville hatt som ansatt i en såkalt vanlig jobb. Jeg har lært veldig mye av det, blant annet arbeidsmoral og det å være strukturert.

Har du en drøm du ikke har valgt å følge? I så fall, hvorfor ikke?
Ja, jeg hadde en drøm om en helt annen karriere. Jeg kom inn på en veldig anerkjent «art school» som ung. Min drøm var å bli designer. Livet ville det annerledes, men jeg elsker den jobben jeg har i dag!

Hva er du mest redd for?
Noe jeg virkelig er redd for er å bli syk og pleietrengende.

Hva er ditt beste minne?
Mitt beste minne er da jeg ble mamma til de to barna mine.

Hvis du kunne gi et nyfødt barn bare ett råd, hva ville det være?
Mine beste råd er: Behandle andre som du selv ønsker å bli behandlet, og ta med deg hjertet og hodet, hvor enn du går.

Når var sist gang du tok et steg inn i det ukjente uten å ane hva som kunne vente deg?
Sist gang jeg tok et steg inn i det ukjente var i 2001, første gangen jeg arrangerte en stor alternativmesse på Kongsberg Bergverksmuseum. Jeg hadde hjertet fullt av gode intensjoner og hodet fullt av ideer, men ingen erfaring i det hele tatt. Blant annet inviterte jeg Margit Sandemo første året, og det ble suksess! Siden ble det ti messer til, den siste i 2011. Det var noen spennende år, som jeg lærte mye av.

Hva ville du gjort annerledes hvis du visste at ingen ville dømme deg?
Det aner jeg ikke! Er nok altfor godt oppdratt. 

Hvilke tre ting ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Mobil med et hav av powerbank, nok mat, og en veldig god psykolog! Trenger jeg å forklare hvorfor?

3600.no

Se alle innlegg