– Ingenting slår friheten på Kongsberg!

6

[addtoany]

Kongsbergfolk er bosatt og jobber overalt i verden. Hvordan oppleves det? Linda Linstad bosatte seg i Brasil da mannen fikk tilbud om expatriat-stilling i Rio de Janeiro.

– Ingenting slår friheten på Kongsberg!

Tekst: Mari B. Hole/foto: privat

Navn: Linda Linstad
Bosted: Rio de Janeiro, Brasil
Sivil status: Gift. To sønner på fem og åtte år.
Bakgrunn: Bestyrer for Hokksund Tiger AS, daglig leder for Svingen Bilistsenter, Shell og daglig leder for Taco Maker Restauranter i USA.

Hvor lenge har dere bodd i Brasil? og hvorfor ble det Rio de Janeiro?
– Vi har bodd her siden september 2011, valget falt på Rio de Janeiro, fordi mannen min, Jan Tore Linstad, fikk et jobbtilbud av Kongsberg Maritime

Hva er de største forskjellene mellom folk i Brasil og Kongsberg?
– Det er hyggelige og vennlige folk overalt. Brasil er et varmt land med «varme» mennesker. Brasilianere er utadvendte og lette å bli kjent med, forteller Linda Linstad.
– De tar seg tid til å prate når de treffer noen på gata. Det er kanskje derfor de ikke alltid er så nøye på tiden. Hvis du har en avtale om for eksempel installasjon av Internett i Brasil, så vet du ikke om de kommer på avtalt tidspunkt – eller en annen dag. I Kongsberg og Norge holder folk seg til avtalen – stort sett. Brasilianere er også veldig opptatt av venner og familie, mange har bestemte dager i uken de går ut og spiser med venner – andre dager med familien. I Kongsberg går man sjelden ut og spiser frokost, lunsj eller middag.
– Folka i Brasil er kø-snikere, enten det er på butikken eller i taxikøer. Brasilianere er også veldig bråkete – snakker høyt, gestikulerer og er ivrige. Kongsbergfolk er nok mer behersket – og mer direkte enn brasilianeren. Her må du først spørre om hvilket fotballag de liker, og hvordan det går med bestemoren – for deretter å komme til poenget! sier Linda.

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Hvordan er det egentlig å bo og leve i Brasil, sammenliknet med Kongsberg?
– Dagliglivet er helt fantastisk. Vi har mulighet til å ha hjelp i huset, gjerne en person som tar seg av huset ditt og som kan lage mat, og som er der av sikkerhetsmessige årsaker. Vi har mulighet for å kjøpe tjenester for en billig penge. Det kan være hjelp til bursdagsselskaper, grilling og matlaging til selskaper, sjåfører for henting på skole eller i barnehage. Klimaet er godt  – her trenger du shorts og t-skjorte – ingen ullgensere eller fleecejakker. Masse god og billig mat.

Virker det som Brasil er ett godt land å vokse opp i?
– Det er fint for barna å få oppleve forskjellige kulturer og kunne lære av hverandre. Vi blir kjent med andre flotte mennesker som også er utstasjonert, både nordmenn folk fra andre land, sier Linda.
–  Brasilianere som bor på landet har det greit, mens de som bor i byen har det tøffere. Vi bor tett opp mot de som bor i slummen, og skillet mellom fattige og rike er stort. Men brasilianerne klager veldig lite. Det er normalt med arbeidsdager på ti-tolv timer, hvor mange også bruker to-tre timer fram og tilbake på jobb. Jeg føler meg forholdsvis trygg i Rio, men selvfølgelig må man alltid se seg over skulderen og passe på. Vi oppsøker heller ikke de stedene som er utrygge, men holder oss i sikre områder.

Savner dere Kongsberg?
– Vi savner Kongsberg! Jeg var akkurat hjemme på en liten høsttur og det var fantastisk. Rio de Janeiro er en storby og det er utrolig deilig å komme hjem til «lille» Kongsberg. Ingenting slår friheten på Kongsberg! sier Linda Linstad.
– Her må ungene passes på hele tiden, og det er ingen barn som leker i gaten, eller som går alene uten følge. Dette har både med sikkerhet og trafikk å gjøre. Vi savner selvfølgelig familie og venner, og det er alltid kjekt å komme hjem til mammas kjøttkaker.

Følger dere godt med på hva som skjer i Kongsberg?
– Jeg har Laagendalsposten som e-avis, og jeg leser den ganske nøye og følger godt med. Jeg var veldig glad for å lese at Knutehytta hadde fått nytt vertskap. Vi trenger Knutehytta!

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Hva driver dere med på fritiden?
– Spiller volleyball på stranda, løper langs strandpromenadene, deltar i halvmaraton, drar på utflukter med venner, sier Linstad.
– Jeg er aktiv i det norske miljøet i den norske Sjømannskirken, og har vært med å arrangere 17. mai, juleselskaper, taco-kvelder og mye annet. Siden vi ikke har mulighet til å leke med barna i gata, så er de fleste av oss medlemmer av klubber hvor vi kan treffe venner. Her er det masse fritidstilbud, og et «must» når man har småbarn som skal utfolde seg. Ungene på fem og åtte år er aktive fotballspillere – en selvfølge i fotballen hjemland!

Får dere tid til å reise rundt?
– Vi har vært på fantastiske strender, der ungene rett og slett har «bodd» i vannet hele dagen. Vi har opplevd flott natur. Jeg har vært i Peru og besøkt Machu Picchu – en utrolig reise hvor jeg gikk i fire dager i fjellet og var oppe på 4.200 meter. Vi har opplevd Pantanal, hvor det er et yrende fugleliv og fantastiske naturopplevelser med krokodiller og papegøyer. Der badet vi i elven med pirajaer og alligatorer. Ungene ville ikke reise og gråt da vi skulle reise. En opplevelse for livet!

Kjenner Brasilianerne til Norge? hva vet de og hva tenker de om oss?
– Brasilianerne kjenner Norge! Sitter du i en taxi og forteller at du kommer fra Norge, så nevner de klippfisken med en gang. Brasilianerne elsker klippfisk! De kjenner til fjorder, fjell og Frozen-filmen. I bransjen vet alle hva Kongsberg Maritime er – og de syntes det er rart at Kongsberg Maritime ligger i Kongsberg! Når du har blitt kjent med brasilianerne er de veldig stolte av å fortelle deg ting de har lest eller sett på tv om Norge, hvor vakkert Norge er – og om de kan flytte til det fantastiske landet.

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

 

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg