Ingeborgs Kvilestein

Kongsberg huser mange kreative mennesker og småbedrifter.

Vi har tatt en prat med nordlendingen Ingeborg Marta Strand og Kvilestein som vi møtte på Raust vårmarked på Energimølla tidligere i vår, og som har systue hjemme på Gamlegrendåsen.

Av Siw Torsteinsen

En arbeidsplass med mening

Vi møtes hos Ingeborg en varm vårdag før nasjonaldagen på Gamlegrendåsen der hun bor med familien på fem. Trappene opp til andre etasje tar oss systua hennes. Der nyter hun en grønn utsikt av trær fra symaskinen sin.

Utenfor har hun en balkong med sofa hun bruker til rolige stunder med håndsøm og en kaffekopp. For det å kunne ta seg tid er viktig for henne.

Kvilestein etablerte Ingeborg i 2015 med egen nettside og side på Facebook hvor folk kan lese om hennes konsept og visjon for virksomheten sin. Hun har tatt et skritt av gangen, og gjort det hun turte, litt etter litt.

– Jeg har nok startet opp på en litt mer utradisjonell måte enn mange andre. Det har nok ikke har vært «tekstbok-måten» å starte opp en virksomhet akkurat medgir hun. Men det er likevel det som har passet meg best, deler hun.

Ingeborg etablerte Kvilstein for å skaffe familien en ekstrainntekt, men også for å inspirere andre til å leve mer bærekraftig gjennom gjenbruk. Foto: Siw Torsteinsen.

Ingeborg som opprinnelig er adjunkt med blant annet fag i kunst og håndverk hadde vært i flere jobber hun ikke trivdes med. Hun fant seg heller ikke helt til rette i skolesystemet. For henne og familien var det en prioritet å være mye hjemme med barna. Hun fant derfor ut at hun ville prøve å gjøre syingen som hun har drevet med siden hun var ung til en ekstra inntekt for familien.

Søm og miljøfokus

Hun driver primært med omsøm av klær og bunadsjusteringer. Det siste har det naturlig nok vært mye av så tett opp mot nasjonaldagen, men hun har slike oppdrag gjennom hele året.

– Det kommer kunder gjennom hele året med bunadene sine, da mange bruker den jevnt over hele året. Men det er selvsagt ekstra nå på våren, sier hun.

Anne Merete Haugen var en av de mange kundene som hadde fått justert sin Tinnbunad før nasjonaldagen, og var innom for å hente den mens vi var der. Da ble det også tid til en bunadsprat tre bunadsentusiaster imellom.

Hanne Merete Haugen kom innom for å hente Tinnbunaden sin som hun hadde fått justert til nasjonaldagen. Foto: Siw Torsteinsen.

Ingeborg er svært opptatt av gjenbruk og miljøproblematikken rundt forbruk av klær. Hun ønsker også å inspirere andre til å kunne reparere mer tøy fremfor å kjøpe nytt.

For henne er det meningsfullt å reparere noe som er ødelagt, og det gir henne en lykkefølelse å lage noe selv.

Hun hadde stand da Energimølla og andre lokale bidragsytere arrangerte vårmarked i mars, og viste frem mye av omsøm produktene hun lager. Brukt tøy forvandles for eksempel til en veske, ulike interiørprodukter, forklær og sitteunderlag for å nevne noe. Alt selger hun gjennom sin egen nettbutikk fra Gamlegrendåsen.

Kreativ oppbevaring for arbeidsverktøy i systuen til Ingeborg. Foto: Siw Torsteinsen.

Kvilestein og verdier

Navnet Kvilestein er ikke tilfeldig valgt. Det representerer verdier Ingeborg har i sitt eget liv, og hvordan hun ønsker å leve. Om et livsvalg. Hun snakker om miljøgevinsten og livskvaliteten av å leve på en inntekt og dermed ha mer tid til å leve, og å være sammen.

Hun ønsker ikke å være fanget av tidsklemma, eller å komme i konflikt med sine egne verdier og har derfor valgt å leve på denne måten.

På nettsiden hennes kan vi lese en utdypende forklaring på dette:

«Jeg drømmer om å ha en hverdag hvor jeg er nær i mitt eget liv. Ikke løper, men vandrer. Har tid til det viktigste. Hvor jeg kan bruke mine evner og talenter. Være hel. Jeg satser på at firmaet mitt skal gi meg sjansen til det, og at KVILESTEIN også kan gi deg en smak av lykke, hvile og Guds nærvær.

Ble dette veldig svevende? Mer konkrete eksempler: Fremme lykken i å lage noe selv. Lykken ved å ta vare på noe som er ødelagt. Hvilen i å ikke skulle passe inn i en jobb jeg ikke passer til.»

Ingeborg medgir at det er dager da det er tungt å jobbe alene, men det føles likevel riktig for henne. Det er en god følelse å ha skapt en egen arbeidsplass hun føler hun kan hvile i.

Ingeborg ønsket å skape en egen arbeidsplass med egne verdier i fokus, og trives svært god med valget. Foto: Siw Torsteinsen.

Du kan lese mer om Ingeborg og Kvilestein her.

 

3600.no

Se alle innlegg