Imponerte Skam-stjernen

Blide vinnere. Foto: 3600

En nesten fullsatt Sølvsal på Krona feiret i helgen det som er tidenes første filmgalla for ungdom i Kongsberg.

Lørdag 18. november, ble det arrangert en stor filmgalla på Krona. Med brus og kanapeer og en gallapyntet Sølvsal, ble ungdommen ønsket velkommen til en festaften med prisutdeling og heder.

Filmgallaen var avslutningen på et intenst filmprosjekt helgen før, hvor 60 ungdommer fikk 48 timer på seg til å fullføre en film på maks fem minutter, basert på tre stikkord.

Bak prosjektet står Ungdomskontoret og ildsjelen Barbara Schmitt – hun som først kom med den gode ideen.

Hele uken kunne kinogåere på Krona Kinos ordinære filmvisnninger se de nominerte kortfilmene og stemme på sin favoritt og lørdagen kunne både den gjeve Publikumsprisen og juryprisene deles ut.

Publikumsprisen gikk til filmen «2050» av Tonje, Malin, Sofie og Thomas og de øvrige vinnerne ble:

12–14 år: «Jeg vil leva!» av Milena.

15–17 år: «Framtid» av Hedda, Mina, Julia og Ida Martine.

18–20 år: komedien «Kortfilm-filmen» av Kathinka og Kristiane Rogstad.

Filmutdelingen ble en festfylt affære med en gallekledd konferansier, Kristine Wisting Ovenstad og da det «hemmelige» jurymedlemmet Yousef Hjelde El Mofty fra den populære tv-serien SKAM, plutselig dukket opp i døren, kastet salen seg ut i en ellevill jubel.

Imponert Skam-stjerne

Yousef, som spiller Mikael i Skam, trengte ikke betenkningstid da han ble spurt om han ville sitte i juryen til Kongsbergs første film-maraton:

Kastet glans over helgens filmgalla. Foto: 3600

– Grunnen til at jeg stilte i juryen på dette prosjektet er at det hørtes interessant ut. Jeg har alltid vært interessert i film og er mye på Cinemateket og Filmens Hus i Oslo, så jeg hadde lyst til å prøve meg litt og få litt innblikk i talentene i Kongsberg og prøve noe nytt, forteller Yousef til 3600.no.

Hvilke kriterier la du til grunn i vinnerbidragene?

– Jeg prøvde å se litt etter forskjellige ting. Noe av det rent tekniske; hvordan de taklet kameravinkler, bilder, bruk av farger, klippingen, og hvorvidt de har klart å gjennomføre dialogen på en bra måte, samt litt på kvaliteten på skuespillet. Men jeg prøvde å ikke sette terskelen for høy. Siden det jo er helt ferske folk i filmindustrien. Men det var mange bra innslag! understreker stjernen og skryter av Kongsbergungdommen:

– Ungdommen i Kongsberg har vært flinke til å vise seg selv, i form av film som medium.  Og det synes jeg de har gjort det på en god måte. Film er en kunstform som har veldig mye potensiale, det er mye som kan formidles og det er viktig å gi ungdommen en mulighet til å formidle det de tenker på. Og det har vært en suksess her!

Hva betyr et prosjekt som dette for fremtidens film – og tv-håpefulle?

– Et prosjekt som dette betyr mye for fremtidens film og tv, nettopp fordi det gir ungdommen et innblikk i hvordan det er å være både foran og bak kamera og litt i prosessen hvordan man klipper og legger til lyd, hva man skal jobbe rundt og hva som må tas hensyn til. Men det viktigste er at ungdommene blir sett og hørt og får pågangsmot til å fortsette til å drive videre med det de synes er gøy! avslutter han imponert.

Overrasket

Vi slo av en liten prat med vinnerne av den eldste kategorien: Kathinka og Kathrine Rogstad. De hadde laget en komediefilm om å lage en dokumentarfilm.

Hvordan har dette prosjektet i sin helhet vært?

– Det har vært utrolig gøy! smiler Kathinka og Kathrine Rogstad i kor.

Hva var det beste med opplevelsen av å ha vært med på dette filmmaratonet?

– Det å finne på ting sammen; fra det å lage et manus til å spille det ut. Det å filme har kanskje vært det gøyeste; det å improvisere litt først og så få en en god karakter ut av det.

Hvordan var det å vinne?

– Det var veldig uventet og veldig gøy, ler de i kor og forklarer litt nærmere hvorfor de ble så overrasket:

– Vi var litt redd for at den vrien vi hadde gjort på filmen vår skulle komme litt negativt ut, at det ikke ville blitt forstått på riktig måte og ikke ble like morsomt som vi trodde eller håpet at det skulle bli.

Er dette noe som gav mersmak?

– Absolutt! Dette er noe vi vil fortsette med. Jeg er veldig interessert i film generelt, så det å få gjøre det på ordentlig for første gang, var veldig moro, avslutter de blide jentene.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg