Ildsjelen: Ragnar Steiner

Fra venstre: Unni Vaadal, Ragnar Steiner, og Gro Heidi Sommerstad. (Vinnere vinterturnering 2019 - under seierseremoni). Foto: Privat

Ragnar Steiner er over gjennomsnittet glad i tennis.

– Vi ser at tennissporten er i vekst og dette er meget gledelig å se, især for oss som elsker å stå på banen og kjenner gleden over vellykkede slag.

Ordene kommer fra Ragnar Steiner – trener i Kongsberg Tennisklubb. Han har vært fascinert av idretten siden barndommen.

– Første gangen jeg holdt i en tennisracket var jeg 10 år gammel. Da bodde jeg i Tyskland og tennis ble på mange måter familiens idrett, forteller han.

– Både far, mor og alle barna spilte tennis. Med mange søsken har du alltid en å spille med og bryne deg på, smiler han.

Den gode slagrytmen

Ragnar har drevet med tennis siden han var 10 år gammel. Foto: Privat

Ragnar kom til Kongsberg som 26-åring og begynte straks å spille i Kongsberg Tennisklubb.

– Jeg mener første gang var i 1988. Hvis du spør hva det var som trakk meg til klubben, så må jeg ærlig svare at det var grusbanene og savn av å stå og slå baller, komme i god slagrytme, kjenne at du treffer riktig og at du er istand til å videreutvikle deg teknisk og mentalt! røper han engasjert.

– Det beste ved å spille tennis, er nettopp å komme i den rytmen. Den dynamikken som utvikler seg når du treffer riktig, den elegansen du utvikler, kontrollen over ballen du etter hvert får, er fantastisk.

Fra venstre: Hans Olav Morka, Liv Sandbæk (aktivitetsleder), Silje Lurås Bakken (aktivitetsleder), og Otto Waaraas (etter Mixed kamp i tennishallen). Foto: Privat

Alltid noe nytt å lære

Utviklingen tar aldri slutt understreker han.

– Hver dag kan du oppleve nye finter, løsninger, bevegelser, helt til det akrobatiske. Tennis er som å danse, svinge seg rundt ballen; du er uavbrutt i bevegelse, i høyspenn og hver bidige del av kroppen gjør sin viktige jobb – det kjenner du på slutten av en kamp, etter en trenigsøkt, og jeg kjenner det hver eneste dag, når jeg underviser i tennis minst fire ganger i uka, 4-5 timer daglig.

– Jeg synes at jeg aldri står virkelig stille, selv ikke som trener! smiler han.

«Jeg synes at jeg aldri står virkelig stille, selv ikke som trener!»

Han finner det lett å skryte av klubbens medlemmer og klubben generelt.

– Det er så herlig å ha med ivrige treningsdeltagere å gjøre, se at de yter, kjenne at vi jobber sammen og har glede i det vi holder på med.

– Om jeg maser litt om å være tidlig klar til neste slag, så har nok alle forståelse for det! Dermed hender det oftere og oftere at vi lykkes med våre slag og utviklingen går sin gang!

Fra venstre: Unni Vaadal, Ragnar Steiner, og Gro Heidi Sommerstad. (Vinnere vinterturnering 2019 – under seierseremoni). Foto: Privat
Fra venstre bak: Øivind Bjøru, Amund Ous, Johannes Dale og Ragnar Steiner. Foran fra venstre: Silje Lurås Bakken og Liv Sandbæk (Klubbmesterskap junior 2018). Foto: Privat

For alle aldre

Kongsberg Tennisklubb trener mandag til torsdag fra 16:30-21:30 ved og i Kongsberghallen med fire utebaner og en innendørsbane. Alle aldersgrupper er representert i klubben.

– Tennis er en formidabel idrett for kroppen, og den inkluderer hele aldersspekteret! Fra du kan stå på dine to ben til du stuper! Alle kan stå på banen og kjenne gleden av å treffe ballen. For en drøy uke siden underviste jeg en 87 år gammel dame, sammen med datteren og barnebarnet sitt, tre generasjoner ved siden av hverandre, og gøy og latter dominerte hele undervisningssekvensen. En snill idrett altså!

«Tennis er en formidabel idrett for kroppen, og den inkluderer hele aldersspekteret! Fra du kan stå på dine to ben til du stuper!»

Etter sommerferien skal Ragnar tilby tenniskurs for pensjonister, samt morgen- og frokosttennis for de som vil trene i forkant av arbeidsdagen sin.

– Det står altså mye nytt på programmet i år og det skyldes blant annet at vi i Kongsberg tennisklubb er i gang med å reise et klubbhus med fantastiske fasiliteter. Her blir det oppholdsrom, kjøkkenkrok, herre og damegarderobe med sanitærfasiliteter og ikke minst en stor veranda vendt mot alle de fire grusbanene vi har! Flotte baner! forteller han stolt.

Får kropp og sjel i balanse igjen

Ragnar ser også hvor viktig det er å skape en tilhørighet og et fellesskap som handler om noe større – utover det å trene sammen.

– Og det aller beste med klubben er at vi ser fremover, ser nye mål og utfordringer, nye aktiviteter, som gleder alle sammen, fører til tilhørighet, og skaper et fantastisk godt miljø.

– Det er så viktig i disse tider! Det er så viktig å finne ro i samhold, og i kombinasjon med kroppslig aktivitet – det får kropp og sjel i balanse igjen, gir overskudd og sunne, friske, smilende ansikter! understreker han.

– Det er flere ting som er aller best, fordi det ene betinger det andre!

God stemning blant klubbkamerater etter vinterturneringen i 2019. Fra venstre: Alf Gudleik Dale og Otto Waaraas. Foto: Privat
Utdeling av pokaler under klubbmesterskap i 2018. Fra venstre: Liv Sandbæk, Silje Lurås Bakken og Ragnar Steiner. Foto: Privat ()

Drømmeklubben

I hjertet av klubben, mener Ragnar at du finner Thomas Dokka. Det var han som engasjerte Ragnar.

– Han er en rolig og solid, sporty kar. Han har klubben som sitt «hjertebarn», han har kontroll og oversikt over det aller meste i klubben. Hele klubbstyret er en aktiv og flott sporty inkluderende gjeng, som det er gøy å samarbeide med, skryter Ragnar.

Motivasjonen er ikke vanskelig å finne.

– Når jeg ser smilet, gleden over mestring i mine treningstimer er jeg glad og fornøyd, og om jeg får innbille meg at jeg har bidratt til det så kan jeg også kjenne en viss stolthet over det. Får jeg bidratt til at folk trives på banen, i klubben, er sugen etter neste tennistime og ballkontakt, hva mer kan en ønske seg?! smiler han.

Mange nøkkelfaktorer

– Men motivasjonen min for å drive med dette her er sammensatt. Jeg har jobbet som lærer i mange år og trives med så vel de pedagogiske som de didaktiske utfordringene. Her kan jeg kombinere alt samen med idretten jeg brenner for, jeg er i frisk luft, sammen med ung og «mindre unge», uerfarne og erfarne mennesker. Ambisjonene er forskjellige; det krydrer jobben!

I tillegg til alt det nevnte, så fortjener tennis, spesielt på Kongsberg et kraftig løft, synes Ragnar.

– Med rundt 28.000 innbyggere, har vi et kjempe potensiale til å rekruttere medlemmer. Jeg mener jo at en enkelt bør kunne krype opp til et medlemstall på rundt 600 medlemmer over tid.

Det betinger nok at de må få til en tennishall med minst to baner for å kunne dekke behovet, mener han.

– Drømmer og fremtidsperspektiver må en ha; det er der det starter!

«Drømmer og fremtidsperspektiver må en ha; det er der det starter!»

Da vi spør om hva som er hans beste egenskaper som trener, smiler han reflekterende.

– Jo, det jeg tror er kanskje den kombinasjonen av å kunne være både ung og leken og voksen og rolig samtidig. Litt selvironi og en god porsjon tålmodighet hører med. Jeg tror jeg klarer meg fint, og jeg spør iblant om jeg strekker til.

– At man ikke kan gjøre alle fornøyd til enhver tid får ikke hjelpe, men jeg betrakter nettopp dette som min oppgave å løse på best mulig måte. Det kan til tider sikkert også være vanskelig, men som godt voksen vet man også at det i så fall kun er midlertidig!

Den optimale idretten

Tennis er en fascinerende idrett som krever samtlige idrettsmotoriske aspekter: Bevegelighet, hurtighet, kraft, og utholdenhet.

– For stoffskifte er den dermed den optimale bevegelsesformen! forklarer Ragnar begeistret og fortsetter like ivrig:

– Tennis er ingen kontaktidrett og har dermed et lavt skadepotensiale, den fremmer også på grunn av sine støt mot bakken beintettheten i kroppen, noe som forebygger osteoporose i alderen. Samtlige muskelgrupper blir trent og ifølge en amerikansk studie reduserer også tennis faren for hjerte og karsykdommer og lignende.

Inviterer til Åpen dag. Foto: Privat

Åpen dag 12. mai.

Tennisklubben har mye gøy på kalenderen fremover.

– Det aller første vi ønsker å lansere er en «Åpen dag», søndag den 12. Mai fra klokken 10 til klokken 15, forteller han.

– Her er alle, både familier, barn, ungdom, idrettsentusiaster, mosjonister, pensjonister invitert, simpelthen alle fra under 5 til over 100 er velkomne. Her kan du prøvespille, se på anlegget, ta deg en kopp kaffe, spise en vaffel, slå noen baller og slå en prat med noen av våre medlemmer, forklarer han.

Yonex kommer også.

– De skal presentere litt forskjellig tennisrelatert utstyr av sitt sortiment, som tennis- test – racketer, kleskolleksjon osv.  Jeg regner med at det fenger, er litt stas og løfter stemningen litt!

Dagen før. Den 11. mai. Går en uformell dameturnering av stabelen.

24. til  27. juni arrangerer de en «Tennis – Sommerskole» for barn og ungdom fra 8-15 år i Kongsberg.

– Der vi stiller med racketer og det blir is, frukt diplom og pokaler. Påmelding er i gang og early bird pris er lansert, forteller Ragnar.

Videre er det en vårturnering den 18. mai og divisjonskamp for damer den 19. mai, og etter sommerferien lanserer de nye tiltak som pensjonist, frokost- og morgentennis.

– Ikke minst står vårt årlige klubbmesterskap står for tur, og Halloween- tennis og juleavslutningsarrangement gjentar vi også i år. Så, det går slag i slag! avslutter han og smiler av den passende ordvendingen.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg