På Kongsberg videregående skole kan man gå veldig mange forskjellige linjer. En av de mindre kjente linjene er IB (International Baccalaureate).
Der det er bruk av et internasjonalt system, altså IB-systemet, som er basert rundt at eleven skal vise prosessen de bruker, ikke nødvendigvis det ferdige produktet.
Liten linje, stor tur
IB på Kongsberg er en liten linje, men, de har en stor tur 3. klassingene drar på. De drar nemlig og besøker et barnehjem utenfor Johannesburg i Sør-Afrika, der de er med å drifte. Hvert år drar hele 3. klasse IB og besøker alle barna som bor der.
Barnehjemmet ble dannet av en rik familie som ville gi tilbake til samfunnet. Barnehjemmet har en «open door policy», som vil si at alle kan komme og få hjelp, men de må komme og spørre om det selv. Dette vil også si at de kan gå når de vil.
Barna som bor der får 3-4 måltider om dagen, en seng og tilgang til en grunnskole. Barna som bor der er i alderen mellom 0-20 år, og det er rundt 200 barn der.

Kari Solibakke Klev er en av de tre lærerne som skal til Sør-Afrika med IB. Hun forklarer at det var en tidligere kollega som hadde jobbet i Sør-Afrika som hadde begynt turen, og siden har de bare fortsatt, selv om denne kollegaen sluttet.
– For våre elever er dette veldig lærerikt! I Kongsberg, selv om det er vanskelig å være tenåring, har man ikke utfordringer så tett innpå livet. Våre elever har jo tilgang på undervisning og utdannelse. Det er ikke en selvfølge der, forteller Klev.
Kari Solibakke Klev mener at det er bra for deres elever å komme til et sted som er såpass annerledes, hvor mange av samfunnsstrukturene som vi tar forgitt ikke er der. Dette gjør hele turen veldig lærerik. I tillegg får elevene ved IB møtt ungdommer på sin egen alder og deres søsken som oppfører seg helt likt som IB-elevene og sine søsken. Klev mener også at dette er veldig viktig lærdom å ta med seg videre.
– Selv om vi har det veldig forskjellig, oppfører vi oss ganske likt, sier Klev.

Når elevene er på barnehjemmet gjør de det som trengs på barnehjemmet. De kan være med og undervise på barneskolen, lage mat til alle barna, luke i grønnsakshagen og mye annet praktisk arbeid som trengs å gjøres. Siden barnehjemmet er slitt, tar elevene med seg penger som de kan bruke til det som trengs på barnehjemmet.
– I fjor kjøpte de fliser til å flislegge et klasserom, forteller Klev.
Det er også andre oppgaver som de gjør som å lage tennbriketter av utskrevede notatbøker. På ettermiddagen så er det mye leking med barna. Det er veldig mye fotball og dans.
– Barna er veldig åpne og veldig glade for å få besøk, forklarer Klev.
Hun tror at det kan være en litt monoton hverdag for disse barna, og hun tror de syns det er veldig gøy å få besøk av hennes elever. De får jo ikke dratt på ferie eller kino eller liknende, da de bare er på barnehjemmet.
– Det at det kommer noen på besøk er nok et hyggelig avbrekk for dem. De er kjempeinteressert i å bli kjent med oss.

Generelt sett så er det mellom 15-20 personer som drar, og dette inkluderer tre lærere. Grunnen til dette er hvis det skjer noe uventet, så kan en lærer dra med eleven/elevene som for eksempel må på sykehuset eller ambassaden, og da kan det være igjen to lærere til å passe på resten.
I år skal det også være med to elever ved musikklinja her i Kongsberg, fordi de har vært med og hjelpe til på dugnadene IB har arrangert (dette inkluderer talentshow som kommer opp nå 12. februar kl 17:30, Gøy på Landet og andre arrangementer). Elevene drar 20. februar, og kommer tilbake 1. mars.
Alt i alt er dette en vellykket tur som de norske IB-elevene og de Sør-Afrikanske barna får masse nyttig ut av, med masse gode minner, nye venner og opplevelser som du ikke får i Norge og vår hverdag.