En bys gatenavn er ofte en nøkkel tilbake til fortiden. Navnene forteller en historie og historien til byen Kongsberg er både mangfoldig og spennende.
I dag skal vi se litt nærmere på Gamlegrendåsen.
Gamlegrendåsen var en gang i tida et gammelt kulturområde med løkkemark, steingjerder og fegater. Arbeidet med å gjøre det til et boligfelt startet rundt 1977-78.




Området ved enden av Gamlebrua over Lågen ble kalt Gamlegrenda.

Da var det naturlig at åsen bak fikk navnet Gamlegrendåsen.
Grend eller et grendesamfunn (fra norrønt grend; beslektet med granne, nabo) er en samling med gårder, hus, eller hytter. Gamlegrenda er navnet på området fra Glitregatas høyeste punkt, til krysset der den gamle og den nye Gomsrudveien møtes.

På Gamlegrendåsen lå det i sin tid 103 løkker på det meste, men området ble også brukt til beiter for dyr.

På en av disse løkkene lå Ruudhytta, som var en liten stue som faren til Birger, Asbjørn og Sigmund Ruud hadde kjøpt. Her opprettet guttene et treningssenter som skulle vise seg å bli svært viktig for at Kongsberg skulle bli et sentrum for hoppsporten i mellomkrigsårene.
Det finnes fortsatt mange fegater, rydningsrøyser og steingjerder i området. I boligfeltet er flere fegater beholdt som gangveier.
I 1975 ble det vedtatt at Gamlegrendåsen skulle bygges ut til et boligområde. Utbyggingen startet i 1978 og pågår fortsatt.
De fleste gatenavn på Gamlegrendåsen har tilknytning til Kongsbergs historie.


Kilder: Kart, Gamlegrendåsen-Skollenborg, Kongsberg O-lag 2001, Wikipedia.