En bys gatenavn er ofte en nøkkel tilbake til fortiden. Navnene forteller en historie og historien til byen Kongsberg er både mangfoldig og spennende.

Enkelte ganger er forklaringen ganske enkel, andre ganger avslører den en mørkere side av fortiden.

I dag skal vi se nærmere på Beckerkjøkkenet.

Utsikten fra Beckerkjøkkenet er upåklagelig. Foto: Anniken Tangerud

Beckerkjøkkenet ligger på toppen av Storåsen i Kongsberg, og blir kalt ‘kjøkkenet’ fordi det består av et bord og en sittegruppe i stein, samt en kløft det er fint å lage bål i.

Steinformasjonen har også blitt kalt «Friluftskjøkkenet» og «Det Landmarkske kjøkken».

Kjøkkenet er nok stelt i stand av folk som holdt til på løkkene i området. Slik stedet ser ut innbyr det til en rastepause og kanskje en matbit.

Slik ser det ut om sommeren. Foto: Mette Martinsen
Foto: Ingunn Våer

Beckerkjøkkenet var sannsynligvis utfluktsstedet til berglege Johann Heinrich Becker (1708-1761) – fra Nord-Tyskland.

Berglegen som startet å forelese ved Bergseminaret og eide i en periode løkkene i området hvor kjøkkenet ligger.

Becker forble enslig hele sitt liv, så noe familie hadde han ikke her.

Like ved plassen er det hugget inn i fjellet to inskripsjoner; en hvor det står MESB 1792 og en hvor det står IC.H-92.

Per Sunmann skriver om disse inskripsjonene i Langs Lågen, 1992. Den første inskripsjonen kan bety Müller, Essendrop, Suter og Brünnich.

Brünnich eide grunnen der kjøkkenet ligger (antakeligvis etter Becker ble borte), Essendrop var hans høyre hånd og Müller og Suter var billedkunstnere som arbeidet med kobberstikk til en bok som skulle utgis.

Den andre inskripsjonen antas å stå for Ingeborg Christine ( Nilsdatter Ruud) og Henrik Larsson Grube, som eide løkkene en tid etter Brünnich.

Det antas at Beckerkjøkkenet ble anlagt på denne tiden da overklassen begynte å bli interessert i et ”bekvemt” friluftsliv.

Til Beckerkjøkkenet kunne de komme seg nesten helt fram med hest og kjerre, og her kunne de spiste, drikke og nyte den vakre utsikten utover Lågen og byen. Det var nemlig ikke skog i Storåsen på denne tiden, bare løkker.

Beckerkjøkkenet var et attraktivt turmål for byens bedrestilte helt fram til 1920-åra og er fortsatt et populært turmål.

Slik kommer du deg hit: Ut på tur: Beckerkjøkkenet. 

Kilder: Langs Lågen, Per Sunmann, 1992. Lokalhistoriewiki. Kongsberg og Omegn Turistforening og Ivar Lie.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg