Hvor ble det egentlig av Bøhmer’n?

[huge_it_slider id=»21″]

– Her om dagen kom det en innom som skulle hente en sykkel han hadde til reparasjon. Han hadde ikke fått med seg at Sigurd Knutsen AS forlot lokalene for rundt sju år siden.

Tekst og foto: Bjørn Isaksen

Hvor ble det egentlig av «Bøhmer’n»?

Etter at byens eldste radio- og TV-sjappe forsvant fra Skolegata for rundt fem år siden, er det nok fortsatt mange som lurer på hvor butikken tok veien.

– Vi har brukt mye energi på å fortelle at vi fortsatt eksisterer og bare har flyttet til andre lokaler, men gammel vane er vond å vende, sier Per Birger Lie (52), som har vært ansatt hos Bøhmer i 34 år.

Lillebror Bjørn Henning Lie (49), som «bare» har jobbet i samme butikken i 29 år, bekrefter at folk henger ved det gamle.

– Det er ikke lenge siden det kom en innom og lurte på hvor i svarte Kongsberg Sparebank var blitt av. Han hadde tatt drosje fra Uvdal og viftet ned en oransje utbetalingsblankett og ville ha penga sine.

Sannheten er at «Bøhmer radio og elektronikk» flyttet inn i lokalene der sportsbutikken Sigurd Knutsen AS holdt til på Nytorget – og lever fortsatt i beste velgående. Da John Bøhmer valgte å pensjonere seg for rundt fem år siden, ble hele greia, inkludert to serviceinnstilte brødre, kjøpt opp av VAS – Vekter og Alarmservice AS – og plassert under bakkenivå i den gamle sportsbutikken på Vestsida. Der råder brødrene Per Birger og Bjørn Henning Lie grunnen.

– Vi har jo vokst opp over butikken i Skolegata som bestefar startet og som onkel John etter hvert overtok. Vi har vel på en eller annen måte jobbet for Bøhmer siden vi lærte å gå, forteller gutta.

Radio- og TV-bransjen har gjennomgått store endringer de siste årene. Nesten alt selges i de store elektronikkjedene eller over nett. Det er ikke så mange av de små uavhengige butikkene som har overlevd. For gutta hos Bøhmer er det også en daglig kamp om kronene, selv om mange fortsatt setter stor pris på den personlige servicen og muligheten til å få kjapp hjelp i nærheten.

– Det blir mye gratisservice på telefon, sier Per Birger.

– 90% av de som ringer og sier at TV-skjermen er svart, har trykket feil på fjernkontrollen. Mange eldre sliter med ting yngre ser som helt naturlig, og jeg er litt bekymret hvis alle de små lokale servicebedriftene forsvinner.

Elektronikk har blitt en «bruk og kast»-bransje. Ryker TV’en så kjøper du ny. Det er ikke så mange som vet at det kan være lønnsomt å reparere. Hos «Bøhmer’n» kan du fortsatt få fikset den gamle Tandberg’n og Philipsen.

– Det er ikke mange som reparerer 20 år gammelt utstyr, men for eksempel en tre-fire år gammel god LCD-TV har suverent bilde og lyd og kan være vel verdt å fikse for en tusenlapp. Alternativet er ofte en billigmodell fra de store kjedene. Kvaliteten kan jo ikke sammenlignes, sier Per Birger.

I underetasjen, der Knutsen solgte klær og sykler, er det nå moderne showrom for TV, stereo og hvitevarer. Bøhmer har satset på merkevarer som ikke alle andre har. TV’er fra tyske Loewe er i fokus. Merket selges bare 12-15 steder i Norge.

– Vi har også en del merker som kjedene har, og til samme priser, men vi må finne vår nisje. Derfor satser vi også på andre merker av høy kvalitet. Nå får vi snart rørforsterkere inn i sortimentet og skal satse på HighEnd-lyd for entusiastene, sier Per Birger.

– Parabolantenner er fortsatt stort for Bøhmer, men hvordan klarer dere å konkurrere med kabelselskapene?

– Det er ikke alle som bor i sentrum og har muligheter for kabel, sier Bjørn Henning.

– Vi leverer mye utover i Sandsvær og oppover i Numedal. Hyttemarkedet er viktig. Der er parabol ofte det eneste alternativet. Du må få med at vi har fast torsdagskjøring i Numedal. Da monterer vi paraboler, driver småreparasjoner og service og kjører ut varer, avslutter Bjørn Henning Lie.

 

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg