Dette er hverdagsterapi på høyt nivå

I judo lærer du noe nytt hele tiden.

 

Navn på Klubb/forening: BK Judo
Holdt på siden: 1974
Når og hvor trener dere: Mandager, onsdager og torsdager i 2. etasje til Kongsberghallen.

Vi snakker med Birgitte Ursin (42) – en av trenerne i klubben, svart belte 2. grad.

Hva er judo?

Judo er best kjent for sine kast, men inneholder mye mer enn det. I en judokamp brukes både kast og holdegrep der motstanderen holdes nede på bakken. Utøvere over 16 år kan også bruke armlås og halslås.

Halslås og armlås kan kanskje høres farlig ut, men det er strenge sikkerhetsregler og en utøver har alltid stor respekt for sin motstander. Ved å klappe to ganger i matta gir man opp, og motstanderen slipper umiddelbart sitt grep. I motsetning til i mange andre kampsporter bruker man ikke slag og spark i judokonkurranser, men slike teknikker finnes i enkelte av judoens mønstre kalt «kataer».

I judo er ferdighet, teknikk, timing og smidighet det viktigste fremfor rå styrke. Det viktigste prinsippet i judo er utnyttelse av motstanderens styrke og fart. Målet er å utnytte motstanderens styrke til egen fordel, gjennom å ta kontrollen og få ham ut av balanse.

Treningsmetodene er:

  • Randori (fri treningskamp)
  • Ukemi (fallteknikker)
  • Uchi komi (innganger uten kast)
  • Shiai (konkurranse)
  • Kata (form)

Judo er verdens 7. største olympiske idrett med over 20 millioner utøvere på verdensbasis og har vært OL-gren siden 1964. Det internasjonale Judoforbundet har over 200 medlemsland.

Det går kast i kast på treningen. Her løfter hun samboeren Geir Bjerknes så lett som bare det. Foto: Anniken Tangerud

 Når startet du med denne idretten? 

Jeg startet å trene da jeg var rundt 12 år gammel. Jon Brattlid var treneren min den gangen.

 

Hva var det som tiltrakk deg?

Å, det er så lenge siden at det husker jeg ikke. Ble med ei venninne på trening og så var det gjort. Men jeg husker godt at det skjedde noe spennende på trening hele tiden. Hadde sommerfugler i magen gjennom hele treningen. Hadde vel noe med at jeg endelig fikk utfordret meg fysisk og mentalt på en gang.

 

 

Hva er det aller beste med idretten din?

Som pedagog vil jeg si at det beste med judo er å styrke motstandsdyktighet og utholdenhet gjennom å utøve judo.

Som utøver vil jeg helt klart si at det er muligheten til å slåss, kunne ta deg helt ut i kampens hete og gi alt. For så å gi motstanderen en god klem og takke for kampen. Hverdagsterapi på høyt nivå.

Fortell litt om din idrettskarriere.

Jeg har vært representant for det norske judolandslaget både på junior- og seniornivå, kongepokalvinner, har flere NM-titler både individuelt og lag, internasjonale medaljer og medaljer i VM- og EM-mesterskap.

Sønnen Birk går i foreldrenes fotspor og lærer stadig nye teknikker. Foto: Anniken Tangerud

Hvis du ser tilbake – hva er du mest stolt av å ha fått til?

Vanskelig…Det er klart at når du som ung vinner NM for første gang, var jeg jo stolt av meg selv, men du finner fort ut at det varer en liten stund, for så å strekke seg etter nye mål. Men Judo er en stor del av mitt liv og har på mange måter formet meg til det mennesket jeg er i dag, både på det fysiske og psykiske plan, og ikke minst når det gjelder mitt menneskesyn i sin helhet, det er vel det jeg er mest stolt som judoutøver.

Hvorfor eller hva trener du for/hva motiverer deg?

Jeg får ikke lenger trene judo som jeg gjorde, da jeg er mamma til en 4-åring og jeg nå er i trenerrollen. Men judo er en livsstil, som også samboeren min Geir Bjerknes lever. Så det er mye judo i familien. Men det som motiverer meg er å være trener til barn og ungdommer, for det er en god følelse å kunne gi dem de fantastiske livserfaringene med å ha judo i livet deres, se de utvikle seg og vokse både fysisk og mentalt.

Hvem passer denne idretten for?

Alle, og da mener jeg alle!

Bruk tre ord på å beskrive idretten din?

Respekt, mot og ærlighet.

Er det noe spesielt på kalenderen fremover/skjer det noe gøy?

For klubben sin del, skal vi delta på NorgesCupen i Bodø i juni. Ellers jobber jeg aktivt for å få judo inn på timeplanen i skolen. Judo er en enorm ressurs og kan brukes som et spesialpedaogisk verktøy som strekker seg mye lenger enn bare fysisk fostring og motorisk trening. Den kan styrke ferdigheter, skape motivasjon, mestring, gode verdier og gi barn, spesielt de i sårbare situasjoner, et bedre utgangspunkt til å mestre eget liv og utfordringer, og samtidig kunne bidra overfor andre, og i samfunnet generelt.

Jeg presenterte oppgaven min på en internasjonal forsknings messe i juni i fjor og den fikk mange gode tilbakemeldinger.

Judo er faktisk en idrett som passer alle, uansett alder og ambisjonsnivå. Her trener du hele kroppen, og oppnår en unik kroppsbeherskelse og lærer selvforsvar. Styrke, smidighet, motorikk, balanse, respekt og disiplin er viktige elementer i judo. Foto: Anniken Tangerud

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg