Hva med en tur til Mannebeintjønna eller Tekoppdalen?

Du har vel ikke gått deg vill og hylt deg hes ved Skriketjernet?

Vi har tidligere, med stort hell, laget et interaktivt kart over de mange kallenavnene på steder i Kongsberg. Les: Dette er et kart over kallenavn i byen. 

Quizene våre med ord – og ordtak fra byen har også vært populære. Ta nummer #4 her og ta nummer #13 her.

Stedsnavn kan ha så mange opphav. Om det så kommer fra familien som eide plassen, hvordan terrenget ser ut eller er en henvisning til en historie som er festet til området.

Denne gangen tar vi for oss noen litt mindre kjente navn i distriktet og omegn – men desto like fargerike. I de fleste tilfellene understreker vi at vi gjettet oss til opphavet og spekulerer fælt, men Mannebeintjønna og Jokkumtjønna har en historie verdt å nevne.

Skal du finne veien til disse plassene, anbefaler vi å søke opp navnet på Norgeskart.no.

Mannebeintjønna

Mannebeintjønna ligger en drøy kilometer øst for Vasshølet på Ble, like ved hovedskiløypa fra Strutåsen til Vasshølet. Jokkumtjønna liker like ved, og det er nok samme person som har vært opphav til begge navna, forteller Tor Dalaker Lund.

Skreppehandleren Jokkum ble nemlig slått i hjel av noe bønder fra Helleberggrenda da han var på vei over fjellet hjem til Numedal. Han hadde vært så dum å vise fram noe sølv han hadde i skreppa si.

Det finnes også et Mannebeintjønn i Notodden kommune – og et i Røyrvik.

Vi fant dessverre ikke tjernet på Norgeskart.no.

Mordertjernåsen

Mordertjernåsen er en høyde i Jondalen – som ligger like ved Mordartjern. Her tør vi nesten ikke spekulere i hva som kan ha skjedd, men det høres litt skummelt ut.

Sextussetra

Sextussetra ligger ikke langt unna bergverkene Christianus Sextus og Dronning Sofie Magdalene. Christianus Sextus, eller bare Sextus på folkemunne var en av de viktigste gruvene til Røros Kobberverk for utvinning av kobbermalm og svovelkis.

Har bergverket / dagbruddet til Sextus i Flesberg har en sammenheng med gruvedriften i Røros?

Tekoppdalen

Tekoppdalen ligger i Jondalen og er et dalsøkk som går inn til Kjøyta. Ta med deg nistepakka og ha varmt vann i termosen. Så kan du ta deg en kopp te i Tekoppdalen.

Rømmegrauten

Når du først har tatt deg en kopp te – kan du kanskje stoppe innom Rømmegrauten på vei hjem? Dette tjernet ligger ikke langt unna Bevergrenda.

Sleikebekken

Sleikebekken tar deg inn til Sleikebekkdammen ikke så langt unna Heistadmoen skytebaner.

Tiggerudtjern

Ikke langt unna Brudevolltjernet, finner du Tiggerudtjernet. Vi vet ikke om det er mye å hente av penger her, men det er kanskje verdt et forsøk? Vi har jo tross alt tidligere skrevet om gullskatten som er gjemt et sted i Lurdalen. Kanskje navnet rett og slett er villedende med vilje? Les den saken her. 

Sølebot

Pass på å ikke søl ved dette tjernet du finner mellom Kolsjø og Muggerud. Da vanker det bot.

Tarmen

Ikke langt unna vannet Fiskelaus (det vannet finnes det forøvrig flere av i distriktet), hvor vi antar du neppe får napp, finner du Tarmen. Tarm og Tarmen betegner ofte lange og smale partier i landskapet – og som man ser av kartet, er nok dette tilfellet her.

Pekefingeren

Ikke langt unna det litt mer kjente tjernet, Stalsbergtjernet, oppe på Gamlegrendåsen, finner du Pekefingeren. Her igjen antar vi at navnet kommer av formen på tjernet.

Skriketjernet

Trenger du litt utagering, anbefaler vi en tur til et vann litt overfor Lille Lauarvannet.

Skrekktjernoset

Ikke langt unna Skriketjernet, ved Store Lauarvannet, finner du Skrekktjernoset. Kanskje det har en sammenheng med at noen skrek så høyt at de fikk skrekken?

Den grønne bånn og Telefonmyra

Ikke langt unna Telefonmyra (vi tør ikke spå hva dekningen er der), finner du Den grønne bånn. Kan det ligge en skatt skjult her?

Angstkleiva

Det er ganske bratt ved Angstkleiva, men hvorvidt det gir sterkt ubehag, aner vi ikke.

Vet du om flere? Tips oss på tips@3600.no

 

Kilder: Norgeskart.no. Tor Dalaker Lund. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg