Husker du: Storgata bensinstasjon

Faksimile av Kongsberg Handelsstands Forening, 1969.

Før i tida kunne du fylle bensin i Storgata.

Les også: Husker du: Beckern. 

Det var ikke mange automobilene i Kongsberg på begynnelsen av 1920-tallet, men oddsene til tross, installerte den driftige forretningsmannen E.K. Lien, «bencin-tank og tappeapparat for automobiler og motorcykler» på den åpne tomta mellom Sinahjørnegården (i Storgata 28) og Heiagården (i Storgata 24).

Med rundt 80 registrerte biler i Kongsberg politidistrikt var Lien avhengig av turister på gjennomfart for å holde salget oppe.

Men tydeligvis gikk det rundt, for det ble solgt bensin og gitt bilservice på plassen i lang tid.

Dette bildet er tatt i 1930 og man kan ettersigende se antydningene til stasjonen på venstre side. Foto: Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum
Fra dansk skiuke. Ukjent år. Du ser bensinstasjonen i midten med to hvite stolper. Foto: Norsk Bergverksmuseum

Hvor lenge Lien holdt det gående er ikke enkelt å finne ut av, men etterhvert overtok Thormod Stordalen stasjonen etter å ha kjøpt den av Chr. J. Heia.

Chr. J. Heia drev forøvrig både salg av Chevrolet og reparerte biler i verkstedet på baksiden, ved siden av å selge bensin for Norske Shell. Service – dag og natt – som vi kan lese av denne flotte annonsen fra 1937.

Faksimile fra en turistbrosjyre fra 1937.

1. mars 1956 startet så Karl Sørby stasjonen. Foruten ordinær drift av bensinstasjonen startet man som en av de første i distriktet med salg av fyringsolje fra tankbil, samt installasjon og salg av fyringsanlegg.

Vi har dessverre ikke klart å grave opp når det ble sluttet å selge bensin i Storgata 24, men ulike forretningsvirksomheter holdt plassen gående til midten av 1990-tallet.

I dag finner du den populære bokbutikken Isaksen Libris på adressen.

Faksimile av Kongsberg Handelsstands Forening, 1969.
Skjermdump av Google Street View. Bildet er tatt juni, 2016.

 

Kilder: Kongsberg Handelsstands Forening 1895 – 1970, 1969. Kjenn ditt lands turistbrosjyrer nr. 3. Kongsberg, 1937. Kongsberg 1924.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg