Husker du: Oldermors Hus

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos Dagny’s i Bussedalen, fisken du fikk kjøpt hos «fiske-Louis» ved Nytorvet, hyggelige Kåre «Takk Takk» Amundsen i den lille kiosken i Klokkerbakken eller vekta nede i kjelleren under «Aggis»?

Denne gangen har vi kommet til Oldermors Hus i Skolegata.

Skjermdump fra «Kongsberg Handelsstand Forening 1970-1995»

Skolegata har virkelig forandret seg opp gjennom årene, men den dag i dag finner du fortsatt noen av husene som har stått der siden 1700-tallet.

Slik så gaten ut før i tida. Her ser du den sett fra «Stasjonssiden». Skjermdump fra Gamle Kongsberg.

En av disse er bygningen hvor Oldemors Hus holdt til på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Etablert i 1981 av Kari Skarrud var Oldemors Hus fullt av spennende nips – fra lamper og interiørgaver til hjemmelaget godteri ved disken. Det var hit du gikk om du ikke visste hva du skulle gi noen til jul.

Opprinnelig startet den som en antikvitetsforretning, men etter hvert førte den utstyr for hjem og bolig, klær, gaveartikler og en mengde snurrepiperier.

Butikken ble lagt ned i 2002.

[Edit: etter at saken ble delt på Facebook, har det kommet mange koselige tilbakemeldinger. Mange husker for eksempel de populære «hoppeloppene» som ble solgt der. Dette var små larver som levde inne i en frøkapsel, og som beveget seg (hoppet).]

I dag er det Studio Sigdal Kongsberg Interiør som holder til i bygningen.

Skolegata 13 anno 4. april, 2017. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Ps. Visste du at navnet Skolegata skriver seg fra den tiden da Nymoen Skole lå i denne gata? Skolen var i bruk mellom 1816-85 og ble revet i 1984. Bygget holdt til i den såkalte Borkegaarden (Skolegata nr. 7).

Kilder: Gamle Kongsberg, Vidar Skaar Borgersen, 1991 og Svart/hvitt-bildene er tatt av fotograf Rolf Korvald fra boka «Kongsberg Handelsstand Forening 1895-1970» + boka «Kongsberg Handelsstand Forening 1970-1995«.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg