Husker du: Kongsberg-isen?  

Kongsberg Iskremfabrikk leverte minner på pinner.

Tekst: Mari B. Hole og Anniken Tangerud

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos Dagny’s i Kirkegata, fisken du fikk kjøpt hos «fiske-Louis» ved Nytorvet, Oldermors Hus eller vekta nede i kjelleren under «Aggis»?

Denne gangen har vi kommet til Kongsberg Iskremfabrikk.

Det var Kongsberg Melkeforsyning som produserte bergstadens berømte Kongsberg is.

Hovedbygningen til Kongsberg Aktiebryggeri brant ned i 21. juli, 1921, men Melkeforsyningen tok over driftsbygningen og bygget den om til sine formål. Opprettet i 1932 (andre kilder sier 1928), fikk Melkeforsyningen sin melk fra Sandsvær, og av den produserte de både Kongsberg is, kløvermerket smør og ost.

De hadde ruter langt utenfor Kongsberg. De kjørte ut i Vest-Telemark, Hjuksebø, Noragutu, Ulefoss, Gvarv og Kviteseid. De hadde egen rute til Rjukan og Notodden, opp hele Numedal til Dagali. Ellers hadde de rute til Hokksund – Mjøndalen, og en annen helt ned til Sandsvær, Svarstad til Hoff og opp Eikeren – så det var ikke bare i Kongsberg at man kunne nyte Kongsbergisen!

Iskremfabrikken ble solgt til Meierienes iskremfabrikk i 1975/76, og flere av de som kjørte iskrem fikk nå arbeidet med å kjøre ut Diplom-is.

Kongsberg Melkeforsyning ble nedlagt 1993 og produksjonen flyttet til AS Østlandsmeieriet på Sem.

Sørlendingen Jon Hegeland var den siste daglig leder, og hadde gått i lære hos Hellerup Is ved København, og tok med seg kunnskapen over til Kongsberg.

Denne sto på toppen av en iskake til en konfirmasjon i 1966. Kaken var dekket med et «skjørt» av marsipan. Foto: Tangerud, privat

Fra X-15 til Push Up – og flere til.

Det er nostalgisk å tenke på noen av de produktene de laget.

Mange husker nok de sparte på X-15 ispinner som var formet som figurer. Disse byttet ungene seg i mellom slik man også gjorde med frimerker eller servietter. Det er salgstrikset sitt det! Eller at man hver 17-mai kappspiste X-15, da det selvfølgelig var om å gjøre og spise flest!

De hadde også Kongsbergisen, Jet-is, Push Up pære is, Krone-is i sjokolade og jordbær og kanskje enda mer spesiell, krone-isen med krokan – kalt Tips.

De solgte også Pyramidisen (1-liter) som hadde masse deilig krokan under lokket – perfekt på sommerdager som i dag!

Iskremfabrikken var sesongbetont, om sommeren var det fullt av sommervikarer som arbeidet tett i den trange kjelleren for å dekke behovet i sommervarmen. Om vinteren var det mer is-kaker de kjørte ut. Det sto konditorer som pyntet hver kake. Klassikere som blant annet Eplerull, Hestesko og kanskje mest av alt var de kjent for Rococo Damer – disse hadde skjørt i rosa marsipan der isen gjemte seg under, disse ble ofte bestilt og kjørt ut i brylluper og konfirmasjoner.

Kongsberg Iskremfabrikk produserte også kokosboller – disse var så ferske at de ikke ble pakket ned i plast, men i pappesker og måtte spises med en gang! I tillegg hadde de eget fryseri og leide ut frysebokser.

Minnene om da det ble brukt ekte fløte og Kongsberg hadde en egen iskremfabrikk lever med oss.

Om du har bilder fra Kongsberg Iskremfabrikk, eller av isen de produserte, send det gjerne til oss slik at vi kan legge det ved i saken.

Kilder; Jes Ole Baalerud, privat og Gamle Kongsberg, Vidar Skaar Borgersen.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg