Husker du: Klubb Tilflukt

Foto; privat

Ungdomstiden er for mange noe magisk å se tilbake på. Og kanskje kommer minnene strømmende tilbake fra Klubb Tilflukt, da du setter på en låt eller to som runget mellom veggene i tilfluktsrommet?

Vi skal tilbake til slutten av 1960- og begynnelsen av 70-tallet, – musikken slo innover oss som tidevannsbølger og ga oss band som i dag står som monumenter i historien.

Klubb Tilflukt åpnet dørene for første gang i 1969, med Bror Von Krogh som formann i styret. Lokalene lå i et gammelt tilfluktsrom (derav navnet) i 17. mai gata. Lokaler som fortsatt eksisterer den dag i dag.

Her lå stedet. Skjermdump fra Google.

Åpningen ble finansiert av frivillige ildsjeler som ville opprette et tilbud til de unge. Musikk og politikk går hand i hand, og på 70-tallet var sosialisme, kvinnekamp, protesttog og likestilling hete temaer.

All denne energien hos de unge trengte en positiv arena å få utfolde seg på, og på Klubb Tilflukt i Kongsberg kunne dette skje.

Klubb Tilfukt var et samlingspunkt for ungdommen, en arena der man kunne dyrke musikken under ordnede former.

Det var en åpen scene, som gav grobunn for band og ungdom til å møtes. De to store røde dørene var inngangsporten til en annen verden, en verden hvor flere små og store band fra inn og utland spilte… overraskende nok i «lille» Kongsberg.

Saken fortsetter under bildet.
Langt hår var viktig i bandtiden. Foto: Terje Graven, privat

En av bandene som spilte her, var det lokale Kongsberg-bandet Point Blank. Point blank besto av: Paul Overman, Terje Graven, Pål Henriksen og Anders Grøstad – etter hvert Christian Settli på trommer.

Terje Graven minnes tilbake på glanstiden.

– Jeg husker godt vi hadde konsert der, med ett av de første thrash banda i byen; Point Blank, med nå avdøde (2015) Paul Overman på vokal. Det var ett mareritt å bære utstyret opp og ned de lange trappene!! Det var på den tiden ett ganske godt publikum å spille for. Veldig moro!, forteller han til 3600.no.

Saken fortsetter under bildet.
Foto: Terje Graven, privat

Selv om det stadig spøkte for nedleggelse opp gjennom tidene, så holdt klubben de røde dørene til tilfluktsrommet åpne frem til 2004.

I dag har EnergiMølla tatt over som Kongsbergs storstue for ungdom, men minnet om Klubb Tilflukt lever enda, og kanskje akkurat du har noen historier, bilder eller minner du ønsker å dele med oss?

Terje Graven spiller i dag i bandet Perfect NME, se saken vi skrev om de her!

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg