Husker du: Kiosken til Dagny Simensen

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos Dagny’s i Kirkegata eller vekta nede i kjelleren under «Aggis»?

Les også: Husker du: Ingeborg Lien

kirkegata
Mange husker nok skiltene utenfor kiosken til Dagny. I dag holder restauranten Opsahlgården til i bygget som er en av byens eldste bevarte hus. Foto: Korvald/Bjørn Isaksen

Kiosken til Dagny Simensen i Kirkegata.

Kirkegata i Bussedalen har huset mang en forretning gjennom tidene. Én av disse var kiosken til Dagny Simensen.

Den koselige, lille kiosken, ved navn Dagny Simensen Frukt og Tobakk, holdt til i Kirkegata 10 og holdt det gående fra 1950 til 1987.

Det var Dagny selv som kjøpte frukt- og tobakksforretningen Betzy Madsen Eft. A/S i 1950 og mange husker nok spesielt lørdagene da man kunne stikke innom og fylle en hel godtepose med godis for 10 øre stykket eller kjøpe en pakke Tiedemans Mentolett til bestemor.

Etter hvert tok også datteren over en del av den daglige driften bak disken.

Dagny var også medlem av Dame-klubben til Kongsberg Handelsstand Forening, som ble stiftet i 1945. Klubben samlet blant annet inn midler og en rekke gaver til Furulund Sykehjem opp gjennom tidene.

Edit: Etter at vi delte saken på Facebook, har vi fått mange koselige tilbakemeldinger.

Dagny var en veldig hyggelig dame og mang en kunde nevner en spennende gulvlem bak disken som Dagny selv klatret opp og ned for å hente brus, frukt og tobakk fra lageret der nede.

Andre nevner at Fru Simensen hadde byens beste kokosboller og at godteriposene ble lukket med en rød snor.

dagnysimensen
Dagny Simensen, født Brynsplass (endret til Bryn i 1937), jobbet også i meieriet en stund som ung. Her ser du henne på bakerste rekke i et bilde tatt under en av Dame-Klubbens samlinger. Foto: Skjermdump fra boken Kongsberg handelsstands forening : 1970-1995. Nasjonalbiblioteket.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg