Husker du: Georg Sverdrup Bok- og Papirhandel A/S

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

I dag har vi kommet til Georg Sverdrup Bok- og Papirhandel A/S – som holdt til både i Howlidgården i Storgata og i en filial på Vestsiden.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening 1970-1995.
Mange husker nok den hyggelige betjeningen og servicen du fikk her. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand Forening 1969.

Georg Sverdrup Bok- og Papirhandel A/S

Arne Rustad. Foto: Kari Anne Rustand, privat

…ble etablert den 13. august i 1926 av bokhandleren Georg Georgsen Sverdrup (f. 24. juli, 1896 i Kristiansund, d. 6. februar, 1960 i Kongsberg).

Forretning ble startet i den gamle «Brevikgården», men flyttet etter et år til Storgata 4 hvor den holdt til ved siden av utstyrsforretningen Howlid og under den populære kaféen Sentrum kafé.

Les også: Husker du: Howlid

Fra 1. mars, 1960, ble forretningen gjort om til et aksjeselskap, med fru Elise Sverdrup som disponent, Astrid Nielsen som fullmektig og Arne Rustand som butikksjef. Filial Vestsiden Bok- og Papirhandel A/S på Nytorvet ble opprettet 28. oktober, 1935.

I 1969 hadde hovedforretningen 8 ansatte og filialen 2 ansatte.

Lillemor Rustand. Foto: Kari Anne Rustand, privat

Det var Lillemor Rustand, drev filialen i flere år, og etter at Astrid Nilsen ble borte, drev Lillemor og Arne Rustand hovedbutikken i Storgata sammen, helt fram til 1994, med mange hyggelige ansatte, blant annet Randi Bråten.

Arne Rustand tok over som eier og daglig leder i 1981 og drev firmaet frem til 1994 sammen med Lillemor Rustand, da R. G. Isaksen kjøpte forretningen og førte vareutvalget videre i samme form.

Datteren til Arne og Lillemor, Kari Anne Rustand, forteller at det alltid var hyggelig og god tone, kontakt, hjelp og støtte mellom butikk-naboene, Howlid, Centrum kafé og bokhandelen! Her var det et vennlig og støttende klima mellom «konkurrentene».

Kaféen ble drevet med en utmerket service og god, tradisjonell mat, som ertesuppe og lefser.

I dag er det restauranten Meeat Gastropub som holder til å lokalene.

Cirka 1969. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand.
Lillemor Rustand. Foto: Kari Anne Rustand, privat
Skjermdump fra Google Street View
Foto muligens fra Georg Sverdrups bolig i Kongsberg. Faksimile fra Digitalt Museum

Storgata 4 er et bygårdsanlegg fra 1800-tallet som er listet som et kulturminne i byen.

Gården har opp gjennom tidene huset både Georg Sverdrup Bokhandel (fra 1928) og Kaffestova åt B.U.L. ble drevet der i 25 år fra 1927, hvoretter Thorleif Wærp overtok kafelokalene. Videre hadde Snaprud møbelforretning der i mange år og fru Scott og Dyrendahl har drevet blomsterforretning der.

Widerøe Flyfoto.
Faksimile: Georg Sverdrup. Ukjent år. Antas et sted mellom århundreskiftet-1950. Da var det skredder i lokalene.
Widerøe Flyfoto, 1952
Ukjent år (et sted mellom 1900-1925). Narve Skarpmoen. Utsnitt. Faksimile. Nasjonalbiblioteket

 

Kilder: Digitalt Museum, Kongsberg handelsstands forening: 1895-1970 (1969) og 1970-1995, (1995). Nasjonalbiblioteket.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg