Husker du: videosjappene?

Bildet er her tatt fra siden mot veien. Inngangen var rundt hjørnet. Faksimile

For all del: ikke glem å spole tilbake kassetten!

Husker du den gang vi ikke logget inn på Netflix for å se film, men heller tok turen til nærmeste videosjappe? Det var en seanse, noe spennende – hverdagsmagi!

Tekst: Mari B. Hole og Anniken Tangerud 

Man trålet hyllene for å se etter nyheter eller gamle favoritter: Kanonene på NavaroneSmokey and the bandit, RamboDanser med ulver, Ghostbusters, Tilbake til Fremtiden eller kanskje Ghost var kveldens valg. De klassiske filmene lever enda, men det var da noe spesielt med det hele, da man holdt de faktiske filmene i hendene – tykke VHS-kassetter med blank plast, sterke farger og skranglete lyd.

Kanskje fikk fikk du være med en av foreldrene dine for å plukke ut en tegnefilm – Tom og Jerry, Super Ted og Donald filmer så langt små barneøyne kunne se – det er gode barndomsminner!

Mange har kanskje ikke klart å kvitte seg med minnene helt? Her har vi en eske full av VHS fra redaktøren. Foto: Anniken Tangerud (mobil)

Det var noe større rundt det å leie film før i tida!

Om man ikke hadde VHS spiller hjemme, kunne man leie spilleren fra den lokale videosjappa – en såkalt moviebox. Å koble opp den tunge boksen når man endelig kom hjem, kunne være en treningsøkt i seg selv og om den som stod i videobutikken hadde glemt å avmagnetisere spilleren (og boksen av den grunn ikke funket) før du fikk den med deg, måtte du drasse med deg den tunge saken hele veien tilbake igjen.

Man måtte for all del ikke glemme å spole tilbake kassetten når den skulle leveres tilbake!

Kongsberg hadde en rekke videosjapper, vi her i 3600 tar forbehold om at vi ikke husker alle:

Videoforum Berja AS som åpnet januar 1992 er det mange som husker godt. Stedet i dag har blitt bygget på og består i dag av leiligheter og butikker.

På dette stedet lå videosjappa Videoforum. Ved siden av holdt Elkjøp til. Foto: Anniken Tangerud

Vi hadde Drop In Storkiosk / Snæx’n på Sildetomta – kanskje noen også husker den uforglemmelige pizzaen man kunne bestille i annen etasje og mens man ventet på maten kunne man finne kveldens film.

Bygget på Sildetomta skiftet farge etter hvert. Dette bildet er tatt i 2005.
Bygget hvor Drop In og Snæx’n holdt til brant ned i 2008. I dag står Sildetomta i dag mer eller mindre tom og brukes til en parkerinsplass. Om ikke lenge skal det bli til et spennende boligprosjekt. Foto: Anniken Tangerud

Steglet Storkiosk er blitt blomsterforretning og Stop’n’Shop er nå en klesbutikk for barn.

På Steglet Storkiosk tok man også ofte seg av tippingen mens man slo av en prat. Lokalene har stått tomme lenge, men ble i sommer tatt over av Steglet Blomster. Foto: Anniken Tangerud
Stop’n’Shop holdt til der Name it i dag har lokaler. Foto: Anniken Tangerud

Ved siden av der Skalstad Sykkel nå holder til i Storgata, kunne du også spille Pacman eller de første arkadespillene fra for eksempel Nintendo, mens du bladde deg gjennom ukens nye filmer. (Her husker vi dessverre ikke navnet på videosjappa, men mange kalte den «Bula» på folkemunne)

Inn en dør og opp en trapp. Øverst i Storgata kunne du få videonapp. Skjermdump fra Google Street View

Bærum Videosenter ved siden av det gamle meieriet var nok den siste til å legge ned – og i dag tar snart Ølforsyningen over de tomme lokalene.

Mang en Kongsbergenser har nok leid film her før i tida. Nå etter at Elsten la ned, er det Ølforsyningen som utvider. Foto: Anniken Tangerud

Senere kom Laserdisc-, DVD- og BluRay-formatet, og da nettet etter hvert så dagens lys kunne man snart streame filmen rett hjem i egen stue. Behovet dalte rask for utleiebransjen. Det var vel et tydelig tegn at man kunne kjøpe 4 DVD-filmer for 200 kroner på Bærum video. I dag ser man tilbake med nostalgi over en svunnen æra, der godtepose og VHS sto side om side.

Om du skulle ha noen bilder liggende av de gamle videosjappene i Kongsberg, så send de gjerne til oss slik at vi kan legge de inn i saken. tips@3600.no

Etter at vi delte saken på Facebook, har vi fått mange hyggelige tilbakemeldinger og flere tips fra dere ivrige lesere – og vi legger til litt ny vunnen lokal historie om videosjappene i Kongsberg.

Noen som husker Storgata 33 – eller S33 som den ble kalt på folkemunne? Som senere ble hetende Snoopi da de skiftet eiere.

Det var også en videosjappe ved bruenden, der det i dag er Asia butikk.

I dag er det en kjøl og frys i de gamle lokalene til Harrys i Olavsgate på Raumyr – men bygget står der like helt den dag i dag slik det gjorde før i tiden.

Under Lilletorvet, der Kopisentret nå holder til, var det mange som tilbragte sine ungdomsår på Forum Video.

Ellers ble det leid ut film ved samtlige bensinstasjoner i byen, som Bjørns FINA på Skollenborg og FINA på Numedalsveien.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg