Husker du: Veskeboden A/S?

I serien: «Husker du» ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand og næringsliv.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene og servicestedene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, servicesteder, butikker og lignende for å fortelle litt om deres historie. På den måten tar vi vare på minnene for vår neste generasjon og kanskje bidrar til at noen trekker litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk» Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti– og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til veskebutikken du fant i Skolegata 8.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening (1970-1995) av Gunnar Evje, Gunnar Ruud, Rolf Korvald og Helge Zachrisen, 1995. Nasjonalbiblioteket.

Er det én ting mange av oss aldri får nok av, så er det vesker. Det finnes vesker til så å si enhver anledning og man kan nesten garantere at de brukes til mer enn bare å oppbevare det mest essensielle.

I Kongsberg lå det fra slutten av 1980-tallet en butikk i Skolegata som solgte nettopp dette. I tillegg var det ofte hit du dro når du skulle kjøpe en ny koffert eller andre kjekke reiseartikler.

Butikken het Veskeboden A/S og ble drevet av Ellinor Nygård.

I boka Kongsberg Handelsstands Forening (1970-1995) av Gunnar Evje, Gunnar Ruud, Rolf Korvald og Helge Zachrisen, står det at Ellinor startet butikken i Skolegata 8 i 1988, og at hun var både daglig leder og eier.

Det står også at Ellinor tok over forretningen av Helene Jarness Eft. i 1986. Butikken var da et privateid selskap som holdt til på Nytorget og ble drevet frem til 1989.

Veskeboden var medlem av landets den gang største lærvarekjede, Lærmo BA, og bransjen var portefølje og reiseartikler.

Vi har ikke klart å spore opp når forretningen ble avviklet. Men Lærmo BA, som ble stiftet i 1972, endret profil og navn til Citybag i 2002.

I 2019 finner du frisøren Vision på adressen i Skolegata 8.

Kilder: Kongsberg Handelsstands Forening (1970-1995) av Gunnar Evje, Gunnar Ruud, Rolf Korvald og Helge Zachrisen, 1995. Nasjonalbiblioteket. Proff.no.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg