Husker du: Slakter/drosjesjåfør Bommen

Faksimile fra Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Slagter/Drosjesjåfør Chr. Paul Bommen.

Faksimile fra Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924

Opprettet i 1903, drev Chr. Paul Bommen (født 22. oktober, 1883) en slakterforretning i Bussedalen i 10 år før han kjøpte slagter Olaus Hansens gård på Nymoen og flyttet fra Vestsiden til Dyrmyrgata.

Etter at det hadde gått syv år, opphørte han så detaljhandelen.

I 1922 begynte Bommen imidlertid igjen med utsalg av kjøttvarer i mindre deler i egen gård i Deichmanns gate.

Slakter Bommen arbeidet i faget siden han var 15 år gammel. Han tok svennebrev og håndverksborgerskap samtidig i 1914.

I 1919 startet han å kjøre drosje i en syvseter Hudson. I 1922 utvidet han så denne virksomheten med å kjøpe inn nok en syvseter Hudson og startet rutebiltrafikk mellom Kongsberg og Hvittingfoss (som ble opprettet i ett år).

Med tiden fokuserte han nok mest på drosjekjøringen.

I boken Fra drosjebil til taxi : Kongsberg taxisentral 1931-91  finner vi igjen navnet Bommen nevnt i drosjesammenheng. Da som Paul Chr. Bommen (og Kåre Bommen). Førstnevnte var en av Kongsberg Drosjeforenings første medlemmer (fra 1931).

Da vi er usikre på hvilken adresse bildet av forretningen er tatt på, kan vi ikke med sikkerhet si hva som befinner seg på adressen i dag.

 

Kilder: Fra drosjebil til taxi : Kongsberg taxisentral 1931-91, Vidar Skaar Borgersen, 1992. Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg