Husker du: Skotøymagasinet Solid

Slik så bygningen ut rundt 1982. Faksimile

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Solid A/S

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening

Skotøymagasinet Solid (senere bare Solid A/S) ble opprettet den 28. april, 1921, av Andr. Høiseth i Chr. Brangnes’ Gård i Kirkegata 25.

Slik så den ut da den holdt til i Kirkegata 25. Faksimile fra Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924.

I 1927 overtok Chr. Bragnes forretningen som drev den til Erling Winnæs tok over den 3. april, 1933.

Slik så interiøret ut i Kirkegata 25. Faksimile fra Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924.

I desember 1939 flyttet forretningen til Asbj. Haugens nybygg på Nytorget. Winnæss døde i tysk fangenskap i 1943. Enken, Margit Winnæs, drev da forretningen frem til den 1. januar, 1947 da hun solgte til Kristine og Arvid Wadd.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstand

I 1960 og 1966 ble forretningen ominnredet og utvidet. Den fikk dame- og pikeavdeling i 2. etasje. Samtidig ble hele forretningen omlagt til moderne selvvalg og forvalgssystem.

Butikken ble i 1976 solgt til Arna og Kolbein Sjøvold og overdratt til Sjøvold Invest A/S i 1992. Fra 1981 var de medlem av Skoringen. Firmaets leder var Bjørn Solvang.

I dag finner du Alliance optikk optiker Hogstad AS på adressen. Bli mer kjent med hans bedrift her. 

Hvis du vil lese mer om Mohagengården, hvor butikken holdt til ved Nytorget, har vi en egen artikkel om den her: Arkitektur og bygninger: Christian IVs gate 10. 

Interiøret, slik det så ut i cirka 1970. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand

Kilder: Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924. Byen vår : om stilarter og gammel arkitektur i Kongsberg, Per Sunmann, 1982. Kongsberg Handelsstands Forening, 1970-1995. 

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg