Husker du: Sinahjørnet

Slik så forretningen ut i 1924. Faksimile Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Sinahjørnet.

1952. Foto: Widerøe Flyfoto
Ukjent år. Faksimile

Sinahjørnet finner du i krysset ved Bekkedokk, nærmere bestemt er adressen Storgata 28.  I dag er det inngangen til Stortorvet kjøpesenter, men helt frem til 2006, lå det en trebygning der.

Navnet har sin opprinnelse fra Sina Andersen som hadde sin manufakturforretning der.

Frøken Andersen begynte opprinnelig en syforretning i Skolegata i 1891. Hun tok i mot tok imot elever helt til 1913, da hun i desember samme år flyttet til en egen gård i Storgata.

Ved siden av systua startet hun samtidig en manufakturforretning. Systua sluttet hun i 1920 og etter det drev hun utelukkende med manufaktur. Frøken Sina Andersen var født på Kongsberg den 12. mars, 1871, og i 1906 gikk hun et kurs i Kristiania hos en herreskredder i drakt og kåpesøm.

Når Sina avviklet forretningen har vi ikke klart å spore opp, men i lang tid var det også en kiosk der.

I moderne tid holdt Frømyhr Eiendom og Aladdin Kebab til i lokalene.

1967. Foto: Widerøe Flyfoto
1970. Foto: Widerøe Flyfoto
Bakgården 1970. Foto: Widerøe Flyfoto
1992. Skjermdump fra Jan Sønsteruds youtubevideo
2017. Skjermdump Google Street View

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg