Husker du: Rute 40 / Turistinformasjonen

Faksimile Kongsberg Handelsstands Forening.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Rute 40 eller Turistinformasjonen.

Faksimile Kongsberg Handelsstands Forening.

Rute 40 AS – eller Turist- og Tiltakskontoret som det het tidligere, ble opprettet i slutten av 1940-årene med Jens Storfossen som turistsjef.

Driften var på en måte todelt da det også var et reiselivslag hvor de fleste næringsdrivende i byen var med som støttemedlemmer. Kontigenten var tilpasset bedriftens størrelse.

Det var kommunen som stod for administrasjonen av kontoret. I februar, 1994, ble denne ordningen endret, og isteden ble det dannet et A/S under navnet Rute 40. Det hele ble drevet i et kontorfellesskap med Kongsberg nærings- og handelsskammer, ledet av Eldbjørg Løwer, mens turistseksjonen ble bestyrt av Arvid Lyngås.

Sitt første tilholdssted hadde de i 17. mai gaten, senere ved Jernbanestasjonen, deretter i Rutebilstasjonen og så Storgata 37.

I sistnevnte lokaler holder nå Skalstad Sykkel til.

Skjermdump Google Street View. Tatt juni, 2017.

Kilde: Kongsberg handelsstands forening : 1970-1995, (1995).

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg