Husker du: Rolf Liane

Faksimile fra Kongsberg Handelsstand, 1995

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Rolf Liane.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstand, 1995
Mai, 2012. Skjermdump fra Google Street View

Rolf Liane var en fortsettelse av det tradisjonsrike firmaet Solveig Amundsen som startet i 1911 i Kirkegata 6.

I 1958 ble det overdratt til Norsk Engros, i 1969 overtok Mary og Åge Mikkelsen, mens Rolf Liane kom inn i bildet i 1971. Firmaet ble eid av Rolf Liane som var daglig leder frem til hans datter, Hilde Liane, tok over som daglig leder de siste årene frem til de la ned i 2013.

Bransjen var glass- og stentøy, samt reiseeffekter og leketøy. Firmaet var et datterselskap av Bragnesgården A/S som bestod av den gamle gården mot Kirkegata, og den nye mot Hasbergsvei som den gang da hadde Kiwi (tidligere Ligo) som leietaker.

Hilde Liane minnes med et smil dagene i butikken hun tilnærmet vokste opp i. Både moren og faren tilbrakte jo mesteparten av dagen der. 

– Det beste med å jobbe hos Rolf Liane var alle de hyggelige kundene, men de har vi jo i dag også, forteller hun varmt.

Hilde jobber nemlig i dag hos Isaksen Libris i Storgata – familiebedriften som tidligere lå på andre siden av Rolf Liane i Kirkegata (hvor nå Strikkestua holder til).

– Så jeg har nok butikk i blodet, kan du si.

At det er mye historie i det flotte bygget, er noe hun kan bekrefte. 

– Jeg husker vi ryddet på loftet en gang og fant en gammel «diskekladd» [en form for kritabok, red.anm.] som det stod 1880-noe på, røper hun.

I andre etasje holdt en periode Radio Lågen til. Les mer om den radiostasjonen her. 

Bragnesgården i Kirkegata 6 er et verneverdig bygg fra rundt 1880. Familien Liane eide bygget fra 1981 til 2013. Eiendomsselskapet Tinius Invest, samme eiere som Bolten Eiendom, kjøpte da både Kirkegata 6 og den bakenforliggende 6b. (Ligo/G Mat/Meny/Kiwi og gamle Jeppe’s – området hvor Krona nå ligger).

I dag holder Brage Bokhandel og Studentsamskipnaden til i bygningen.

14. august, 2018. Foto: Anniken Tangerud
S. A. 1911. Solveig Amundsen drev med papir og kortevarer og ble etablert i 1911. Inngangsdøren bærer fortsatt preg av forretningen. Foto: Anniken Tangerud

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg