Husker du: Reidar Fusche, Matsenter

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti– og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Reidar Fusche, Matsenter.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening

På Eikermoen lå det i en periode tre små kolonialforretninger i gangavstand fra hverandre. Det var Svanhild Svartskuren og Reidar Fusche i Eikerveien og Berta Myhra i Olavsgate.

Reidar Fusche, Matsenter, holdt til i Eikerveien 25. Forretningens første innehaver, Anna Fusche, etablerte en egen kjøttforretning der i 1898, men gikk senere over til å drive en kolonial.

Sønnen Reidar var i årene 1923-35 ansatt hos moren, frem til han i 1934 løste handelsbrev og tok over forretningen den 1. juli, 1935.

I løpet av de neste 35 årene var han innehaver. Forretningen ble utvidet og modernisert flere ganger, blant annet i 1936 og 1953. De viktigste fant dog hen i 1964, da forretningen utelukkende ble bygget om med hensikt på selvbetjening.

I 1970 hadde de 9 ansatte, 5 fast og 4 på deltid. Forretningen ble avviklet i 1987.

I dag finner du Flisekompaniet på adressen.

Skjermdump fra Google
1952. Flyfoto Widerøe
1968. Widerøe Flyfoto

 

Kilder: Laagendalsposten. Kongsberg Handelsstands Forening gjennom 75 år (1895-1970) av Leif Lande, 1969, og Kongsberg Handelsstands Forening (1970-1995) av Gunnar Evje, Gunnar Ruud, Rolf Korvald og Helge Zachrisen, 1995. Nasjonalbiblioteket.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg