«Ring treogsøtti femtiseks null null, ring treogsøtti femtiseks null null»

Vokste du opp i Kongsberg på nittitallet, var det én ting som gjaldt på fredag- og lørdagskvelden: ringe inn en hilsen og ønske seg en låt eller fem eller delta over telefonen i konkurranser som for eksempel bergstadens svar på «The Great Video Race» med «Ronnie the Runner» på Radio Lågen.

Andre husker kanskje Radioakrobatene, Årgangsvinyl eller Hør Nå Her. Det var virkelig bredde og mangfold i programmene du kunne høre på den populære radiostasjonen.

Hør gamle lydklipp og reklamer nederst i saken. 

Radio Lågen var en av flere lokale radiostasjoner på Kongsberg da nærradioen hadde sine glansdager på åtti- og nittitallet. Radio Lågen på FM 106,6 ble etter hvert den største i byen og stasjonen fostret en rekke medie-, radio- og tv-personligheter under sin tid.

 • Espen Graff (NRK TV-sporten, nå kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund)
 • Svein Graff (NRK TV-sporten, nå direktør for kommunikasjon og samfunn i Norges Fotball Forbund)
 • Pål Gordon Nilsen (NRK TV-sporten og nå Discovery)
 • Arne Fosland (NRK Alltid Nyheter)
 • Asgeir Spange Brekke (NRK Østlandssendingen, nå seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet for Forsvaret)
 • Carsten Skjelbreid (TV2-Sporten og senere programleder i TVNorge)
 • Lars Bryne (journalist i Laagendalsposten)
 • Petter Lavern (Stokken) (P5 Bergen)
 • Frank Barth-Nilsen (NRK Strategy)
 • John-Andrè Samuelsen (videojournalist i NRK Vestfold)
 • Torgeir Kristiansen (NRK Vestfold, «Alltid nyheter», kommunikasjonssjef i Oslo Sporveier)
 • Håvard Fossbakken (tidligere leder for Kongsbergregionen, nå Strategi og omdømmesjef i Kongsberg kommune)
 • Kjetil Bjørnsrud (webredaktør Aspiro, kommunikasjonsrådgiver i Bystyret i Oslo, nå kommunikasjonssjef i Ullensaker Kommune)
 • Anniken Tangerud (tidligere Aller Media, nå redaktør i 3600.no)

…er et lite knippe av de som begynte sin mediekarriere i Radio Lågen.

Startet av Torgeir Kristiansen og Jon Martin Engebretsen med Harald Årsbog som investor i 1989, leide radiostasjonen først lokaler i et meninghetsbygg, men det tok ikke lang tid før de flyttet de inn i egne lokaler i Bussedalen på Vestsiden.

Dag Hesmyr var på den tiden ansatt som tekniker og Nina Sæther som daglig leder.

Senere flyttet de inn i egne lokaler på industriområdet i Næringsparken, nå bedre kjent som Teknologiparken.

I anledning vår lille mimring i nostalgiens tegn, tok vi en prat med Nina Sæther.

Saken fortsetter under bildet. 
Nina var daglig leder under tiden til Radio Lågen i Kongsberg. Foto: Nina Sæther, privat

En betydningsfull samfunnsaktør

Hva representerte Radio Lågen for byen?

Programoversikten. Etter hvert utvidet de sendetidene til å omfatte hele fredagskvelden – og natten og lørdagen også. Foto: Nina Sæther, privat

– På den ene siden representerte Radio Lågen at Kongsbergenserne fikk en radiostasjon proppfull av lokalstoff, og ikke minst mye underholdning med base i lokalsamfunnet.

– Lytterne var engasjerte, og deltok mer enn gjerne i konkurranser av alle slag, telefonene glødet når det var konkurranser på gang! forteller Nina ivrig.

– Vi var også synlige i bybildet på mange måter, og engasjerte oss i lokale lag og foreninger som fikk slippe til med sine budskap når de ønsket det.

– Pensjonistene laget sitt eget program, vi samarbeidet med barneskolene og laget opplegg for dem, og mediaklassen på Kongsberg videregående skole hadde eget, ukentlig program der de fikk prøvd seg i praksis.

 

 

Viktig for bransjens unge, lovende

– Radio Lågen fikk etterhvert også stor betydning for unge i Kongsberg med en journalistspire i magen. På radioen fikk de komme og jobbe, noen fast ansatt, men de aller fleste som frivillige.

– I tillegg fikk vi etter hvert et godt samarbeid med det som i dag heter NAV, der vi stilte opp som arbeidstreningsbedrift for dem. Det var et samarbeid som helt klart var fruktbart for begge parter.

– Etter hvert inngikk vi også en avtale med Kongsberg Jazzfestival om å være festivalradio for dem. Vi etablerte under jazzfestivalen et mobilt studio på Grand Hotel og informerte publikum om det som skjedde.

– Jeg fikk også mulighet – på vegne av Radio Lågen –  til å sitte i en Miljøkomitè  sammen med folk fra jazzfestivalen og handelsnæringen, og jeg er jo litt stolt over at det var denne komiteen som kom opp med ideen til en Festivalgate utenfor Grand slik den fremdeles fremstår i dag.

– Det trakk «mannen i gata» til byen – der kunne man sette seg ned, ta en øl og lytte til god musikk selv om man kanskje ikke var jazzentusiast og kjøpte billetter til klubber og konserter, sier Nina stolt.

«Mediatunet»

– Fortell litt om den første tiden og veien til Mediatunet i Næringsparken.

Mediatunet i Næringsparken fostret mang en mediespire. Faksimile av LP

– Etter oppstarten i 1989 med leide lokaler hos Beta Radio fikk vi etter kort tid flytte opp på loftet hos Rolf Liane i Bussedalen. Der fikk vi skviset oss inn på «ett rom og kjøkken» uten kjøkken, ler Nina.

– Det var både studio og redaksjonslokalet i «rommet», og jeg hadde kontor på den lille tarmen som vi kalte «kjøkkenet». Men – vi var kjempefornøyd; det var vårt studio og vi krevde ikke mye!

– Vi samarbeidet fra starten med John-Andrè Samuelsen som drev Studio Kreativ og produserte radioreklamer for oss, og han produserte også filmmusikk for Video V og så videre.

– Til slutt fant vi ut at vi burde slå oss sammen i et «bofellesskap», og i august -90 leide vi lokaler på Industritunet i Dyrmyrgata, og det ble starten på et fruktbart samarbeid.

– Kreativiteten blomstret og vi jobbet både på egen hånd og sammen med samarbeidspartnerne våre.

– Etter hvert som radioen vokste ble det imidlertid til at vi fikk leid større lokaler i Kirkegårdsveien (gamle KV), og der ble vi til driften ble avviklet i mars 1994.

Høydepunktene

– Hvilke følelser og minner sitter du igjen med når du nå du tenker tilbake?

Pressekortet er godt tatt vare på. Foto: Nina Sæther, privat

– Det var mange høydepunkter i disse fem årene, men for meg var det nok det at vi hadde så masse flinke, herlige folk som sto på sent og tidlig for å gi folket god lokalradio.

– Noen ganger ga de meg grå hår, det var mange unge, energiske, rotete gutter som skulle holdes i øra, og noen ganger våkna «tante Sofie» og ga dem en lekse – men så var de jo så skjønne og sjarmerende da, så det gikk fort over!

– Vi hadde et herlig miljø, og hadde det rett og slett gøy på jobb! Det gøyeste med disse årene for meg var helt klart masse utfordringer, aldri et kjedelig øyeblikk og ingen dag var lik. Kan det bli bedre? At jeg i perioder mistet nattesøvnen fordi jeg var redd for å ikke klare å selge nok radioreklame til månedens lønninger var bare en del av dealen, smiler Nina.

– Et høydepunkt var helt klart også den posisjonen vi etterhvert fikk i lokalsamfunnet som en opplæringsinstitusjon for unge som ville utdanne seg videre innen media, det at de fikk poeng som kanskje hjalp dem å komme inn på de linjene de ønsket, og for meg har det vært utrolig gøy å se at så veldig mange av «gutta og jentene våre» har blitt veldig dyktige mediafolk i både radio, TV, aviser og i andre medier og media- og kommunikasjons stillinger.

– Da har jo radioen hatt en misjon som har betydd bittelitt for folks fremtid og de valgene de har tatt.

– At vi var så heldig å ha en super investor og styreleder som Harald Årsbog reddet oss nok mer enn en gang, og han bidro med masse kunnskap og veiledning som var helt avgjørende for driften av radioen! avslutter Nina varmt.

Hør noen radiominner her:

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg