Husker du: Plenty

… og i etasjen over: byens første rulletrapp.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti– og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Plenty på Nymoens Torg

Slik så varehuset ut i 1974. Skjermdump fra filmen vi linker til under

I 1972 åpnet Kongsberg Varehus på Tråkka. Adressen var Nymoens torg 6-8 og varehuset var i sin tid Kongsbergs første kjøpesenter.

Med møbelbutikken Møbelsalongen i andre etasje, matbutikken Kongsberg Matsenter i første og Plenty i kjelleren, var varehuset et populært sted å handle.

Plenty var en butikk som solgte blant annet leker og kjøkkenutstyr. Butikken ble startet av Terje Ingulstad i 1972 og lå altså nede i kjelleren.

Mange husker kanskje at man måtte gå helt rundt butikken for å komme til lekeavdelingen (som lå til venstre for trappa) fordi det rett og slett var for mange i køen ved kassene.

I 2004 flyttet butikken til lokaler i Stasjonsbakken. Da het de Pytt & Panne, men vi har ikke klart å oppdrive når de skiftet navn og kjede.

Bli med til sentrum i 1974 i denne videoen: https://3600.no/husker-du-1974-video-og-bilder/

 

Slik så bygningen ut en gang på 90-tallet. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening.

 

Kilder: LP 2.11.09. Kongsberg Handelsstands Forening 1970-1995.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg