Husker du: Peckels Torg

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Peckels Torg.

Peckels Torg på Vestsiden ble bygget i 1986/87 i gammel stil og ble tatt i bruk i oktober, 1987. Torget hadde en mangfold av aktiviteter.

Peckels Resept var et spisested helt innredet med gamle møbler og antikviteter. De to butikkene, Gatebutikken, en gammeldags godteributikk, og Garn og Design, holdt til under samme tak.

I underetasjen fant man Lillemann Musemakeri hvor søm stod i høysetet. Mest ble det produsert dukkemus der – i alle varianter – med tilhørende klær.

Peckels Antikk og Håndverksmarked holdt hus i mange spennende rom hvor du fant et rikelig utvalg av antikviteter og håndverksprodukter. Peckels Torg hadde også plass til et større legesenter, Kongsbergklinikken, hvor en rekke spesialister var representert.

Torget var i starten eid av Mette og Arne Skauby og fikk forskjellige drivere opp gjennom årene.

Bjørn Thomas Høen kjøpte bygården for fire-fem år siden, pusset den opp for rundt 2,5 millioner kroner og den 22. mai, 2017, åpnet de dørene til restauranten igjen.

Restauranten har fått navnet Peckels Resept og interiøret vies gamle minner fra byen.

Navnet Peckel henviser forøvrig til at den kjente apotekeren og fargerike karakteren Frantz Peckel (1748-1821), sønn av apoteker Ole Borch Peckel og Cathrine Margrethe Falkenberg, bodde på adressen på 1700-tallet.

Frantz Peckel fra Kongsberg er dog ikke den samme person som Frantz Peckel Møller (1834-1901) fra Oslo som startet Møllers Tran-imperiet.

Skjermdump fra Google, juni, 2017

 

 

Kilde: Norsk Biografisk Leksikon, Kongsberg Handelsstands Forening, Kongsberg apotek : Apoteket Mynten 300 år : 1690-1990 av Per Sunmann.

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg