Husker du: Musikksjappene

Kari Borge står her bak disken. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand Forening.

For mange er et liv uten musikk, ganske så tomt. Så de mange platesjappene som fylte tilværelsen til byens befolkning med toner, har en stor og viktig plass i minneboken for byens kulturscene – og hverdagslivet til de fleste.

Det er her mange fikk sitt aller første møte med The Beatles’ debutalbum Please Please Me i 1963 eller Manfred Mann’s Earth Bands Watch fra 1978, Michael Jacksons Thriller på kassett i 1982 eller U2s With Or Without You (CD-video fra 1988).

Knitrete lyd og kassettbånd som viklet seg fast var bare endel av sjarmen. For å ikke glemme muligheten til å faktisk lytte på musikken i butikken før de eventuelt kjøpte den med hjem.

Merknad: Vi har ikke rukket å ta med alle!

Edit: Etter at saken ble delt på Facebook, ble det tipset om noen flere navn:

  • Sentrum platebar: platebaren til Roffa på Lilletorget.
  • Eldorado Musikk i Storgata.
  • Hitline underLlilletorget.
  • Per Wadd Hermansens platesjappe i Dyrmyrgata.

 

Musikk & Foto, Kari Borge

Musikk & Foto fant du i Storgata 22. Forretningen ble etablert av fru Josefa Eriksen, enke etter bakermester Eberhard Eriksen, i året 1921 i Flåtagården på Tråkka. I 1928 ble den flyttet til Storgata. Kari Borge Eriksen var ansatt i forretningen fra 15. oktober, 1942, til hun overtok 12. februar, 1953. Hun drev spesialforretning i musikk med platebar og pianoavdeling og har fotoavdeling med mørkerom.

Etter vel 50 år avviklet Kari Borge Eriksen sin forretning høsten 1993. Men den dag i dag kan du besøke Lågdalsmuseets utstilling i andre etasjen der oppe og oppleve butikken slik den en gang var.

Kari Borge står her bak disken. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand Forening.
Bildet er tatt den 5. desember 1960. Skjermdump fra Dagbladets negativarkiv som Norsk Folkemuseum overtok i 2003
Ståle Skau har tatt vare på en rekke minner fra Musikk & Foto. Foto: Ståle Skau
Lågdalsmuseet har tatt vare på det kjente og kjære interiøret til Kari Borges Musikk & Foto. Faksimile av nettsidene til Lågdalsmuseet
I dag kan du få kjøpt sushi på stedet. Skjermdump av Google Earth tatt i juni, 2016.

Musikkservice A/S

holdt til i Kirkegata 12 og innehaverne var Per Foss Johannessen, Arnt Haugen og Roar Kongsgården. Firmaet ble fra 1950 drevet av Per Foss Johannessen i hans hjem og i 1967 flyttet man inn i nyinnredede lokaler i Kirkegata. Firmaet er en spesialforretning i instrumenter med platebar.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstand Forening.
I 2012 drev Eplebarn sin butikk på adressen. I 2017 holder Studio S til der. Skjermdump fra 2012 / Google Street View

Nye Takter

Nye Takter startet opp i Herman Fossgate nr 6, 3 desember 1994. De var 1,5 årsverk. Nye Takter ble kjøpt opp av Norges største musikkjede Hysj Hysj i 1995. Nye Takter la ned sin virksomhet i august 1995.

Et visittkort fra gamle dager. Foto: Ståle Skau
Nye Takter pyntet for juletidene. Foto: Ståle Skau
Etter Nye Takter, hadde Kongsberg Glasservice lokalene i Herman Fossgate 6. Foto: fra video av Per Skjold
Slik så adressen ut i 2010. Skjermdump av Google Street View
I juni, 2016, kunne du finne en interiør- og møbelbutikk her. Nå står lokalene tomme. Skjermdump av Google Street View

Hysj Hysj & Music Box

Hysj Hysj åpnet sine dører på «nye» Stortorvet 16 november 1995. Der var det ca 2,5 årsverk. Den landsdekkende kjeden Hysj Hysj gikk konkurs i juni 2002. 1 desember 2002 åpnet Music Box i de gamle lokalene til Hysj Hysj på Stortorvet, dog i litt mindre lokaler. Her var vi ca 2 årsverk. Endringer i kjøpevaner, og økt nedlasting/streaming tvang frem en avvikling i mars 2010. Music Box er til nå Kongsbergs siste musikkfaghandel.

Slik så det ut inne på Hysj Hysj i glansdagene. Foto: Ståle Skau

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg