Husker du: Musikk & Foto, Kari Borge

Mange har nok tilbrakt store deler av ungdommen i denne butikken. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Musikk & Foto, Kari Borge

Kari Borge står her bak disken. Faksimile fra Kongsberg Handelsstand Forening.

Musikk & Foto fant du i Storgata 22. Forretningen ble etablert av fru Josefa Eriksen, enke etter bakermester Eberhard Eriksen, i året 1921 i Flåtagården på Tråkka. I 1928 ble den flyttet til Storgata.

Kari Borge Eriksen var ansatt i forretningen fra 15. oktober, 1942, til hun overtok 12. februar, 1953. Hun drev spesialforretning i musikk med platebar og pianoavdeling og har fotoavdeling med mørkerom.

Mange tilbrakte nok store deler av fritiden i sjappa i Storgata. Her kunne man høre på musikk og oppdage nye perler blant LP-platene eller kassettene. Noteheftene var også populære.

Etter vel 50 år avviklet Kari Borge Eriksen sin forretning høsten 1993. Men den dag i dag kan du besøke Lågdalsmuseets utstilling i andre etasjen der oppe og oppleve butikken slik den en gang var.

Karis tvillingsøster Astrid Borge Nicolaysen, drev forøvrig Kombi på Nytorvet. Den kan du lese om her. 

Kari Borge var forøvrig også en meget habil slalomkjører på fritiden.

Bildet er tatt den 5. desember 1960. Skjermdump fra Dagbladets negativarkiv som Norsk Folkemuseum overtok i 2003
Ståle Skau har tatt vare på en rekke minner fra Musikk & Foto. Foto: Ståle Skau
Lågdalsmuseet har tatt vare på det kjente og kjære interiøret til Kari Borges Musikk & Foto. Faksimile av nettsidene til Lågdalsmuseet
I dag kan du få kjøpt sushi på stedet. Skjermdump av Google Earth tatt i juni, 2016.

 

Kilder: Kongsberg Handelsstands Forening.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg