Husker du: Ligo / G-Mat

Faksimile fra Kongsberg Handelsstand

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til matbutikken i Haspa.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstand

G-mat (senere Meny) hadde sin beliggenhet ved Hasbergs vei og var medlem i en større matvarekjede. Opprinnelsen var matvarekjeden Ligo som startet i Kirkegata i 1980-årene, men som i 1989 flyttet til nye lokaler i Haspa. En periode stod de også for driften av kaféen i 2. etasje, men den ble etter hvert skilt ut som et eget firma (i nyere tid holdt Jeppe’s pizza til der).

På et tidspunkt var det KIWI som tok over lokalene – før de flyttet inn i Postkontorets lokaler litt bortenfor.

Rett nedenfor butikken var det en stor parkeringsplass og etter hvert kom det også et Postkontor (i lokalene hvor Kiwi nå holder til). På et tidspunkt «spiste» også parkeringsplassen av store deler av parken nedenfor.

Er nok mange som husker Haspa på denne måten. Skjermdump av en film tatt av Jan Sønsterud i 1992

 

Slik så det ut i 1980.
Her er området i 1994.
Oversiktskart. Du ser de røde postbilene stå på plassen foran postkontoret. Skjermdump fra Google

I dag holder KRONA til på adressen.

Kilde: Kongsberg Handelsstands Forening, 1995

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg