Husker du: Kongsberg Glasmagasin?

I serien: «Husker du» ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand og næringsliv.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene og servicestedene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, servicesteder, butikker og lignende for å fortelle litt om deres historie. På den måten tar vi vare på minnene for vår neste generasjon og kanskje bidrar til at noen trekker litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk» Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti– og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Kongsberg Glasmagasin.

Slik så det ut inne i det aller første glasmagasinet i byen. Faksimile fra boken Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924.
Her var det nok mye nips og kjekke ting til huset.

1911

Opprettet i 1911 av kjøpmann Andreas P. Bye og Hanna Bye, lå butikken sentralt til ved «Drankernes Minde» (hvor «Brevikgården» nå ligger) i Storgata, og solgte glassvarer, stentøy, porselen, elektrisk utstyr, leketøy, kjøkkenutstyr, kortevarer og den slags.

De var i en periode byens eneste glasmagasin.

Herr Bye ble født den 3. januar, 1869, i Kristiania. 16 år gammel begynte han å jobbe i en kolonialforretning i hovedstaden. Etter det jobbet han som handelsbetjent ved to ulike landhandleri på Ringerike og Randsfjord. Sistnevnte etablerte han i 1895 og drev til 1913.

Noen gamle reklamer i Kongsberg Dagblad fra oktober, 1919. Faksimile

Rett ved siden av Kaffistova lå de. Foto: Nasjonalbiblioteket

1929

I 1929 flyttet så forretningen til det daværende Grand Hotells gård.

Les mer om Gamle Grand Hotel her. 

Da Sandsvær Sparebanks nybygg var ferdig, fikk forretningen nye, gode og rommelige lokaler. Kjente varer som de var forhandlere for var blant annet fra Hadelands Glassverkm Porsgrunds Porselænsfabrik, Egersund Fajansefabrik’s co, Stavangerflint A/S og Figgjo Flint A/S.

I tillegg hadde forretningen en kjøkkenavdeling. Ellers satset de stort på gavesektoren, og kjelleren hadde de en egen avdeling for kaffe og bordserviser, og en avdeling for husflidsvarer.

Interiør. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening 1895-1970.
Her lå det. Året er 1965. Foto: Widerøe Flyfoto
1970. Foto: Nasjonalbiblioteket

1965

I 1965/66 åpnet så firmaet en filial på hjørnet av 17. maigata – Storgata for kjøkkenutstyr, leketøy og gaveartikler.

Før i tida ble dette hjørnet omtalt som «byens glade hjørne» fordi Kongsberg Samlag for Brændevinshandel hadde sitt utsalg med tilhørende skjenkestue her (fra 1892).

Les mer om den gården her.

Butikksjef i filialen var den gang fru Astrid Røraas.

Filialen litt lenger oppi gata. Faksimile Kongsberg Handelsstands Forening 1895-1970

Kongsberg Glasmagasin leverte varer til de fleste hoteller, restauranter og anstaltshusholdninger i byen og distriktet. Da boken Kongsberg handelsstands forening : 1895-1970, ble skrevet var firmaet eid av Inger og Odd Eriksen.

I dag finner du Skin Tonic på adressen til filialen og Sparebank1 / Eiendomsmegler1 i Storgata 7.

Faksimile fra Google Street View

 

Kilder: Kongsberg Handelsstands Forening gjennom 75 år (1895-1970) av Leif Lande, 1969.  Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924. Hanche, 1924.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg