Husker du: Kombi

Skjermdump fra Kongsberg Handelsstands Forening.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos Dagny’s i Bussedalen, fisken du fikk kjøpt hos «fiske-Louis» ved Nytorvet, Oldermors Hus eller vekta nede i kjelleren under «Aggis»?

Denne gangen har vi kommet til Kombi – kiosken på Nytorvet.

Skjermdump fra Kongsberg Handelsstands Forening.

Kombi var en koselig kiosk som lå i Myntgata 14, midt på Nytorvet. Den ble startet av Caro Ellingsen i 1931 og overtatt av Else Berntsen Taksrud i 1951. 11 år senere kjøpte Astrid Borge Nicolaysen firmaet og drev kiosken frem til november 1989, da Andreas Tandberg overtok.

Tvillingssøsteren til Astrid, Kari Borge, drev forøvrig musikkbutikken i Storgata.

Kombi solgte kaffe, tobakk, te og godteri og var stamstedet til mange som tippet på Norsk Tipping opp gjennom årene. Mange husker nok den gode og søte lukten i lokalene som nærmest lokket til gode minner. Drops i løsvekt i store glasskrukker og Riegelsjokolade var blant godteriet på den store disken – for å ikke glemme fargerike sprettballer, Disneyfigurer og fotball- (og Star Wars)kort!

Siste innsendte regnskap på Kombi – Andreas Tandberg og Sønner, var i 2005 og i nyere tid har ulike aktører forsøkt å holde lokalene i live med diverse kioskvarer og en kunstutstilling.

Anno sommeren 2017. Mobilbilde i dårlig oppløsning, Anniken Tangerud

Kilder: Nasjonalbiblioteket / Kongsberg handelsstands forening : 1970-1995.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg