Husker du: kiosken på stasjonen

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til kiosken på jernbanestasjonen.

Cirka 1920? Faksimile Nasjonalbiblioteket
Cirka 1920? Faksimile Nasjonalbiblioteket
Cirka 1920? Faksimile Nasjonalbiblioteket
1929. Faksimile DM
1934. Faksimile

Narvesen var et norsk handels- og serveringsselskap grunnlagt i 1894 av Bertrand Narvesen for salg av reiselektyre ved jernbanene på Østlandet. Hans firma, Narvesens Kioskkompani, utviklet seg til et landsomfattende selskap og ble et aksjeselskap i 1928. Etter hvert solgte de også kortevarer, sjokolade og annet godteri.

Narvesen Kioskkompani har helt fra tyveårene hatt kiosker i Kongsberg. En ved Nybrua og en ved jernbanestasjonen.

Kiosken ved Nybrua ble avviklet i 1960-årene og plassert på Lågdalsmuseet, men virksomheten flyttet og fortsatte driften i Wangs gård i Storgata. I samme gård drev også Narvesen kafévirksomhet i flere år.

Den lysegrønne lille kiosken på stasjonen var et begrep i Kongsberg i lang tid – og Anna som solgte kioskvarer med strikkevantene på med bikkja ved sin side, er det mange som husker med et smil.

Kiosken ved stasjonen ble oppgradert en gang mellom 1980 og 1994, men bygget ble revet i forbindelse med etableringen av det nye Knutepunktet i 2002.

I dag finner du en venteplass til drosjene/togene der.

Ukjent år. Widerøe Flyfoto
1970-tallet. Widerøe Flyfoto
Cirka 1995. Faksimile Kongsberg Handelsstand

Kilde: Kongsberg Handelsstand Forening 1970-1995. SNL. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg