Husker du: Kari Hoff

Orden i kaoset. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening, 1969.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

I dag har vi kommet til Kari Hoff – som holdt til i Storgata 19.

Orden i kaoset. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening, 1969.

«Jeg veit jeg har det,

bare jeg finn det»

«Jeg veit jeg har det, bare jeg finn det» var noe du ofte hørte Kari Hoff Hassel uttale da du spurte om en spesiell vare.

For inne i den hyggelige manufakturforretningen i Storgata 19 som solgte stoff, trådsneller, «pløynsbånd», ja egentlig alt mellom himmel og jord, var det varer hvor enn du så.

Det lille lokalet var bokstavelig talt fullpakket fra gulv til tak og man måtte passe på så det ikke raste når man snudde seg eller lette etter noe.

Men det var system i «rotet» og den gavmilde, snille, lune og blide innehaveren Kari Hoff Hassel visste stort sett nesten alltid hvor ting lå.

Bak butikken hadde Kari en systue hvor det satt to eller tre damer og sydde på bestilling. Mang en konfirmasjonsdress, kjole eller bunad i byen har nok sitt opphav her.

Kari begynte i bransjen med Manufakturhuset, sammen med Håkon Stærnes i august 1934. Butikken holdt til et annet sted i Storgata.

28. november, 1941, startet Kari for seg selv i Storgata 19 og butikken ble avviklet i 1973.

I dag finner du veskebutikken Bagorama i lokalene.

Faksimile fra Google Street View tatt juni, 2017.

Kilde: Kongsberg Handelsstands Forening, 1895-1970. 1969.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg