Husker du: Jeppe’s

Slik så det ut innvendig. Utsnitt fra en reklame. Foto: Privat

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

Denne gangen har vi kommet til Jeppe’s.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstand
Slik så det ut innvendig. Utsnitt fra en reklame. Foto: Privat
Slik så det ut innvendig. Utsnitt fra en reklame. Foto: Privat

Jeppe’s var en populær restaurant som lå på Vestsiden.

Den første restauranten lå i krysset Apotekergata / Kirkegata – i lokalene til Ligokaféen. Harald Årsbog kjøpte denne kaféen i 1987 og etablerte pizzarestauranten Jeppe’s der det året.

Harald Årsborg drev Jeppe’s i rundt 18 år før han solgte firmaet og ser tilbake på tiden med et varmt hjerte.

– Jeg bestemte meg for å starte en pizzarestaurant i Kongsberg og navnet fikk jeg etter en lys idé. Siden pizzakjeden Peppe’s allerede hadde etablert seg, tok jeg et lignende navn, forteller han til 3600.no.

To år senere kjøpte Harald lokalene til den «nye» Ligo-kaféen i Kirkegata 6 og flyttet Jeppe’s  dit. Da ble også menyen ytterligere utvidet.

I glansdagene var Jeppe’s en av byens største restauranter med en stor og variert meny. De var 50 ansatte og omsatte for rundt 12 millioner kroner i året.

Pizza, Biff, Mex-mat og tradisjonell kafé med lunsjretter og «dagens middag», var noe av det du kunne spise på restauranten. De kjørte også ut alle retter om ønskelig – og mange husker nok nummeret 32 73 15 00.

Mange husker nok biff og bearnaise, pizza med bearnaise og ikke minst julepizzaen som du kunne få på Jeppe’s.

– Vi var også dem som fant opp hullet til sausen i pizzaesken. En «oppfinnelse» hele Norge bruker nå, forteller Harald ivrig.

– Idéen kom over en kopp kaffe med Andersen som var eskeleverandøren. «Fader, det skulle vært et søkk i den esken til sausen», tenkte jeg. Og det ble det. Først med én ring og så med den «smultringen» du kunne stikke fingeren oppi for å åpne hullet, forklarer han.

Jeppe’s var også en av de første som tok i bruk mobil bankterminal i byen. Ganske kjekt når man drev med utkjøring av mat.

Etter Harald hadde restauranten ulike eiere, før den la ned.

Slik så den ut da den kom, byens første mobile betalingsterminal. Foto: Privat
En reklame fra glansdagene. Foto: Privat
Reklame. Foto: Privat

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg