Husker du: Ivar Aasen

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening.

I serien: Kongsberg før og nå.

Med en serie bilder og noen ord, ønsker vi i 3600 å ta vare på historiefortellingen om bergstadens handelsstand.

For ved siden av de store bedriftene, er det jo nettopp butikkene som er byens daglige puls og hjerte.

Bygatenes ansikt og fasader har stadig skiftet utseende opp gjennom årene, så det å kunne «bla» tilbake i tid er en gave vi bør ta oss tid til en gang i blant.

I denne serien vil vi ta utgangspunkt i en rekke fasader, butikker og bygninger og fortelle litt om deres historie – for å ta vare på minnene for fremtiden og kanskje trekke litt på smilebåndet en gang i blant.

For hvem kan vel ikke glemme smågodtet man fikk kjøpt hos kiosken til «Takk Takk»Amundsen, vekta nede i kjelleren under «Aggis»klovnen som hang i taket hos Ingeborg Lien, trappa ned til Klubb Bjørneparken, alt det spennende de solgte i Oldemor’s Hus eller de mange videosjappene vi hang så mye i på åtti – og nittitallet.

I dag har vi kommet til Ivar Aasen som holdt til i Storgata 21.

Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening.

Ivar Aasen var en bil- og sportsforretning som lå i Storgata 21. Innehaveren, Ivar Aasen, forhandlet både Fiat og Rover. Han startet forretningen den 25. februar, 1938, i Rutebilsentralen og flyttet senere til Heia-gården i Storgata.

Så fikk han lokaler i Gladheim gård i Storgata. Lokalene ble modernisert og utvidet i senere tid.

I 1971 slo Walter Aasen seg sammen med O. Sunsehaugen Eftf. (som da ble drevet av Oddvar Håvardsrud) og ble medlem av fagkjeden Intersport A/S. Sammen drev disse to firmet i ti år da firmaet ble til Intersport.

I 1991 ble firmaet solgt til Birger Nestvang og Roar Wessel som daglig leder. Firmaet er fortsatt medlem av Intersport og holder til i Storgata 14.

På adressen Storgata 21 finner du i dag Hildes Lille Kolonial og Harmonien Hus og Hage.

Skjermdump fra Google Street View, 2017

Kilder: Kongsberg Handelsstand Forening 1895-1970, (1969) og Kongsberg handelsstands forening 1970-1995, (1995).

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg